THEMA

IN FRAUDEAFFAIRE KPMG STAAN NU BESTUURDERS TERECHT

Sinds afgelopen maandag staan twee ex-bestuurders van de accountantsfirma KPMG en twee voormalige vastgoedpartners van het bedrijf terecht voor belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Er hangt een mogelijke strafeis van enkele jaren boven het hoofd. Bij de bouw van het huidige hoofdkantoor van KPMG zou de fiscus in totaal voor 13,5 miljoen euro zijn benadeeld. Dat meldt het FD.

Bedrag terugbetaald

De 13,5 miljoen euro is inmiddels terugbetaald en KPMG zelf schikte anderhalf jaar terug voor een bedrag van 8 miljoen euro. Schuld bekende het bedrijf niet. Voor de vier verdachten, waaronder voormalig KPMG-bestuurder en de voormalig financieel directeur begint het echte traject nu pas.

Miljoenenkosten in één keer afgetrokken

De bestuurder was vanaf 2010 voor het project verantwoordelijk. Hij en de financieel directeur wordt verweten dat KPMG onder hun leiding de miljoenenkosten voor de luxe aankleding van het pand onterecht in één keer heeft afgetrokken van de belasting, in plaats van dit uit te smeren over meerdere jaren. Dat zorgde volgens het Openbaar Ministerie en de Fiod voor een belastingvoordeel van 10 miljoen euro.

Valse facturen

Tegelijkertijd zouden de twee betrokken projectontwikkelaars op basis van valse facturen een vergoeding van bijna 13 miljoen euro van KPMG hebben gekregen. Een bedrag dat de winst van de accountants ook nog drukte en dus verder belastingvoordeel opleverde.

Geen discussie mogelijk

Volgens de advocaat van de bestuursleden was het gebruikelijk dat KPMG de constructie voorlegde aan de fiscus, om er vervolgens over te discussiëren. Het bedrijf heeft dat volgens hem ook geprobeerd, maar de fiscus reageerde niet. Terwijl dit wel was afgesproken in een zogenoemd ‘handhavingsconvenant’. KPMG had daarom de verwachting dat alles in orde was. In plaats daarvan stond de Fiod plotseling op de stoep.

Eind deze week volgt de strafeis tegen de vier verdachten.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post