THEMA

INTERNATIONALE SAMENWERKING BIJ FISCALE OPSPORING

Joint Chiefs of Global Tax Enforcement (J5) is een samenwerkingsverband van de fiscale opsporingsdiensten van Nederland, Australië, Canada, Engeland en de VS. Gezamenlijk buigen deze 5 landen zich over vragen op het gebied van fiscale criminaliteit. Deze week viert het samenwerkingsverband zijn 2 jarig bestaan.

OESO

De J5 is in 2018 tot stand gekomen naar aanleiding van een oproep van de Taskforce voor fiscale criminaliteit van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De landen werken vooral samen op 3 thema’s: cryptocurrency, professionele dienstverleners en data & platforms. Op de eerste 2 gebieden lopen strafrechtelijke onderzoeken.

Nederland is voortrekker van het thema data & platforms. Hierbij onderzoeken de landen hoe zij op een veilige manier gegevens met elkaar kunnen uitwisselen en efficiënt en veilig kunnen werken in verschillende tijdzones. Nederland ontwikkelde hiervoor onder meer het FCINet, een decentraal platform om snel en veilig gegevens uit te wisselen tussen de landen.

Resultaten

Sinds de oprichting van de organisatie hebben 2 J5-landen zogeheten ‘Challenges’ georganiseerd. Tijdens de 1e Challenge in 2018 in Nederland speurden datawetenschappers, technologiedeskundigen en experts van de J5 aan de hand van datasets, naar personen die grensoverschrijdende fiscale en financieel-economische criminaliteit mogelijk maken. Doel was om tools, platformen, technieken en methodes te identificeren, te ontwikkelen en te testen.

In 2019 is naar aanleiding van dat succes in Amerika opnieuw een ‘Challenge’ rond het onderwerp cryptocurrencies gehouden. Daarbij kwamen onderzoekers, cryptovalutadeskundigen en datawetenschappers bijeen om wereldwijd belastingcriminelen op te sporen.

Aanhoudingen

Als gevolg van de laatste ‘Challenge’ zijn in Nederland begin dit jaar 2 mannen aangehouden op verdenking van het witwassen van cryptovaluta. Daarnaast vond op basis van deze gegevensuitwisseling in januari, de eerste wereldwijd gecoördineerde actiedag naar vermoedelijke faciliteerders plaats. Die resulteerde in verschillende strafrechtelijke onderzoeken.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post