THEMA

INVAL ABN AMRO FRANKFURT IN ONDERZOEK DIVIDENDFRAUDE

Het ABN Amro kantoor in Frankfurt heeft dinsdag ochtend bezoek gekregen van de Duitse autoriteiten. De inval vond plaats vanwege het onderzoek naar de zogenoemde Cum/Ex-transacties. Met een groep van zo'n vijfentwintig man werd gezocht naar bewijzen dat cliënten van de bank betrokken waren bij grootschalige belastingfraude met aandelentransacties.

Aandelentransacties

Vorig jaar november werd al duidelijk dat in Duitsland een onderzoek naar ABN Amro werd gestart in de zaak. Ook in Nederland ligt een verzoek uit Duitsland voor informatie. De bank heeft laten weten volledig mee te werken aan het onderzoek. Er vonden ook huiszoekingen plaats in meerdere woningen in Duitsland, schrijft het FD.

Het onderzoek naar het Cum/Ex fraudeschandaal loopt al enkele jaren. Het gaat om aandelentransacties van een groot aantal financiële instellingen die zijn uitgevoerd vóór 2012. Aandelen werden rond het uitkeren van dividend verkocht. Waarna zowel de koper als verkoper het dividend terug vroegen. Waardoor de Belastingdiensten dus dubbel teruggaven. Doordat er werd geschoven met de grote pakketten aandelen was het onduidelijk voor de fiscus wie de aandelen op dividenddatum in bezit had. Dit zou de Duitse overheid tussen de €10 miljard en €12 miljard hebben gekost.

Jacht op informatie

De rechtsvoorganger van ABN AMRO, Fortis Bank (Nederland), ABN AMRO en enkele (voormalige) dochtermaatschappijen zijn direct of indirect betrokken geweest bij een aantal van deze transacties. Het kantoor in Frankfurt kreeg eerder in april al bezoek van officieren van justitie en de opsporingsdiensten.

De grote Duitse Commerzbank was in september aan de beurt in de jacht op informatie. Clearstream, het dochterbedrijf van Deutsche Börse, kreeg ook in april bezoek. Ook andere financiële dienstverleners worden onder de loep genomen in deze fraudezaak.

1% lager

Vorig jaar verklaarde ABN AMRO zelf contact te hebben gezocht met officieren van justitie in Frankfurt en Keulen. Dat gebeurde in 2016 en 2017. Ook zijn verplichtingen aan de Duitse belastingdienst voldaan. Een voorziening voor achterstallige belastingclaims is er dan ook niet, wel heeft de bank een voorziening voor eventuele juridische kosten genomen.

De bank heeft naar eigen zeggen vanaf 2010 de activiteiten die risico in zich droegen op betrokkenheid bij het dividend-strippen verkocht en gestaakt. Het aandeel ABN Amro sloot dinsdag 1% lager, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post