THEMA

KLACHT ACCOUNTANT VAN DE KAR ONGEGROND VERKLAARD BIJ TUCHRECHTER

Leon van de Kar vist alweer naast het net. De klacht van de accountant uit Roosendaal is ongegrond verklaard door de tuchtrechter voor accountants in Zwolle. Zijn massaklacht tegen 26 collega-accountants van Baker Tilly was een verkapte poging om toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) aan te pakken.

Niet gepast

Volgens Van de Kar doen de toezichthouders aan klassenjustitie door kleinere organisaties hard te straffen terwijl de grote organisaties buiten schot blijven. Volgens de Roosendaalse accountant voldeed Baker Tilly al jaren niet aan de kwaliteitseisen van de AFM. En dus had de toezichthouder een klacht moeten indienen. De klacht kwam en niet en is dus volgens hem bewijs van het met twee maten meten. De tuchtrechter kan zich daar echter niet in vinden, dat schrijft het FD.

De 26 Baker Tilly-accountants werden bijgestaan door advocaat Jan Garvelink. Het is volgens de advocaat logisch dat de klacht is verworpen. 'Als jij een bezwaar hebt tegen het systeem, is het niet gepast om 26 willekeurige collega's aan te klagen en juridisch op kosten te jagen', aldus de Garvelink. Van de Kar twijfelt over een hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Alle klachten verworpen

De accountant runt een klein kantoor in Roosendaal samen met collega Jean Veraart. En ligt al sinds 2014 overhoop met de NBA. Zijn kantoor kreeg destijds een onvoldoende bij een kwaliteitstoets. Hij was het er niet mee eens en vond dat de toetsers zich niet aan de regels hadden gehouden.

Na beroep bij het CBb kreeg Van de Kar gelijk en werd de beoordeling ingetrokken. De goedmaker van de beroepsorganisatie van €30.000 en het uitstel van een tweede toetsing bedankte de accountant voor. Die vervolgens het gehele bestuur voor de rechter sleepte. Dit om naar eigen zeggen duidelijk te maken dat veel mkb-accountants het gevoel hebben dat de NBA gedomineerd wordt door de grote kantoren.

Behalve de deze laatste klacht werden vorig jaar zomer ook die klachten verworpen door de tuchtrechter, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post