THEMA

ROOSENDAALSE ACCOUNTANT START MASSAPROCES TEGEN BAKER TILLY EN AFM

Accountant Leon van de Kar uit Roosendaal heeft een massaklacht ingediend bij de tuchtrechter tegen 26 accountants van Baker Tilly. Volgens Van de Kar voeren zij hun werk ondermaats uit en doen de toezichthouders (AFM en NBA) aan 'klassenjustitie'.

Het 'establishment'

Baker Tilly is het op zes na grootste accountantskantoor van Nederland en voldeed volgens de Roosendaalse accountant jarenland niet aan de eisen van de Autoriteit Financiële Markten. Dat de AFM geen eigen tuchtklacht indiende is er volgens hem 'klassenjustitie'. Kleinere kantoren krijgen direct zware straffen opgelegd wanneer ze de regels overtreden. Meten met twee maten dus.

De tuchtrechter krijgt er ook van langs en zou de klassenjustitie faciliteren en deel uitmaken van het 'establishment' van de grote organisaties. De Accountantskamer schendt volgens Van de Kar de grondwet door alleen harde straffen uit te delen aan kleine mkb-accountants. Op 4 oktober besluit deze tuchtrechter of zijn klacht gegrond verklaart of niet, schrijft het FD.

Onvoldoende voor kwaliteitstoets

Baker Tilly-bestuurder Ronald Houtveen is een van de aangeklaagden en herkent zich niet in de beschuldigingen. We investeren iedere dag met man en macht in het verbeteren van de kwaliteit van onze organisatie', zegt hij in een reactie.

De Brabantse accountant heeft het al langere tijd aan de stok met de NBA. Die zijn kantoor in 2014 een onvoldoende gaf na een kwaliteitstoets. Van de Kar was het oneens en vond dat de toetsers zich niet aan de regels hadden gehouden. In 2015 kreeg hij gelijk bij de hoogte rechter in accountantszaken in zijn beroep tegen de NBA.

Volledige NBA bestuur voor de rechter

Een 'coulanceregeling' van €30.000 en uitstel van een tweede toetsing bedankte Van de Kar voor en besloot het volledige NBA bestuur voor de tuchtrechter te slepen. Die zouden een 'foute cultuur' in stand houden en ‘zonnekoning-gedrag’ te vertonen. Volgens de accountant uit Roosendaal zijn er veel meer mkb-accountant die het gevoel hebben dat de NBA gedomineerd wordt door de grote kantoren.

In de zomer van vorig jaar werden al zijn klachten integraal van tafel geveegd door de tuchtrechter. Sindsdien bleef het stil tot dit nieuwe massaproces, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post