THEMA

KPMG DUBBELE ROL IN SCHANDAAL WIRECARD

Accountantskantoor KPMG blijkt behalve ontdekker van het boekhoudschandaal bij het Duitse Wirecard ook de controleur van de boeken van een verdacht fonds. Hooggeplaatste managers van Wirecard hadden belangen in het op Mauritius gevestigde fonds genaamd Emerging Market Investment Fund 1A. Wie er precies achter EMIF 1A zit is onduidelijk.

Onthulling

Eerder dit jaar eiste KPMG een belangrijke rol op in het fraudeschandaal rondom Wirecard. Zo ontdekte het kantoor dat er voor €2 miljard aan gebakken lucht op de balans van het Duitse fintechbedrijf stond. Dat geld zou mogelijk nooit hebben bestaan. De accountant in dienst, EY had niets opgemerkt. Kort na de onthulling in de Financial Times ging Wirecard in juni failliet.

Het rapport voor KPMG over de kwestie was genadeloos hard. De staat van de boekhouding zou deplorabel zijn geweest. EY had het belang van hoog geplaatste managers in een beleggingsfonds op Mauritius over het hoofd gezien. Dat fonds verkocht drie Indiase bedrijven aan Wirecard voor €340 miljoen. Enkele weken nadat EMIF de bedrijven zelf voor een fractie van dat bedrag kocht, dat schrijft RTL.

Rol van KPMG

Het vermoeden bestaat dat via het doorverkoop geld van Wirecard is verduisterd. Dit omdat de waarde van de drie bedrijven in korte tijd flink steeg. Deels op basis van toekomstige winsten. Juist omdat niet duidelijk is wie achter het fonds zit, ruikt het naar fraude stelt de FT.

De deal van de Duitse onderneming is volgens KPMG het belangrijkste signaal van fraude en ook reden voor het extra onderzoek. Het rapport van KPMG geeft EY er van langs maar de rol van KPMG zelf blijft onderbelicht. Vreemd omdat KPMG zelf accountant was van EMIF 1A. Dat blijkt uit een geheim gebleven toevoeging aan het rapport van de accountantsclub.

Niet relevant

Bovendien had KPMG een adviserende rol bij de omstreden doorverkopen. En een betrokken KPMG-partner ging zelfs werken voor het fonds, zo blijkt uit de documenten die de Financial Times inzag. De betreffende accountant wil niet ingaan op het verhaal.

Bronnen van de krant zeggen dat de rol van het bedrijf niet genoemd is, omdat die 'niet relevant' was. Deze bronnen benadrukken ook dat het onderzoek door een andere afdeling bij KPMG is gedaan. Deze afdeling had geen toegang tot het accountantsverslag van EMIF 1A, aldus RTL.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post