THEMA

KWARTIERMAKERS MISSEN GEVOEL VAN URGENTIE BIJ ACCOUNTANTS

Kwartiermakers Marlies de Vries en Chris Fonteijn missen een gevoel van urgentie in de accountancysector. “Wat treffen we wel aan? Een sector die afwachtend is,” zeggen ze in het Financieel Dagblad in aanloop naar het Tweede Kamerdebat over het onderwerp op maandag 28 september.

Aansporen van veranderingen

Het ministerie van Financiën benoemde de kwartiermakers om veranderingen binnen de sector aan te sporen. Aanleiding zijn een aantal kritische rapporten en de schandalen bij onder andere Ballast Nedam, Vestia en Imtech. Op de actielijst staan gesprekken over de kwaliteit van controles, de scheiding tussen accountants en adviseurs en een cultuurverandering binnen de sector.

Sector is moe en wil rust

Ondanks de kritiek en schandalen is nog niet iedereen ervan doordrongen dat er iets moet veranderen, zeggen De Vries en Fonteijn. De kritische rapporten hebben ervoor gezorgd dat de sector vooral moe is en rust wil. “Ondanks alles wat er al is gebeurd, hebben wij het échte gevoel van urgentie nog niet gezien,” zegt De Vries, onderzoeker en directeur van Universiteit Nyenrode.

Mooie woorden bij de top

Volgens Fonteijn, oud-bestuurder van de Autoriteit Consument & Markt, klinken er in de top van grote accountantskantoren mooie woorden over het leren van fouten, diversiteit en inclusiviteit, maar is dat niet altijd terug te zien op de werkvloer. Jonge accountants durven hun manager nog steeds niet aan te spreken als er vervelende dingen gebeuren. In de discussie over fraude wijzen accountants bovendien vaak naar anderen, zoals de directies of commissarissen, terwijl ze vooral zelf duidelijk moeten maken wat ze op dit gebied doen.

Dwarsdenkers nodig voor kwaliteit

De sector was wel gemotiveerd om zelf werk te maken van de audit quality indicators (aqi's), merkten De Vries en Fonteijn. Volgens de kwartiermakers is dat juist bij uitstek een thema waar de inbreng van externe partijen van belang is. Dwarsdenkers, zoals beleggers en cfo's van bedrijven, die jaarrekeningen gebruiken, zegt De Vries. Zij moeten helpen bij formuleren van aqi's om beter inzicht in de kwaliteit te geven. Beter inzicht vergroot de concurrentie tussen kantoren.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post