THEMA

LATE PUBLICATIE VAN RAPPORT AFM ZORGT VOOR ERGERNIS BIJ ACCOUNTANCYSECTOR

AFM wekt ergernis door late publicatie van een overwegend positief rapport over de accountancysector. De grote kantoren zijn blij met het rapport en hadden het liever eerder zien verschijnen.

Half jaar later

Het rapport is mede gebaseerd op een enquête onder 1200 Big Four-medewerkers waarin staat dat de controleteams van Deloitte, EY, KPMG en PwC de kwaliteit van hun werk hoog in het vaandel hebben staan. Ook zou volgens een meerderheid de kwaliteit van audits al flink zijn verbeterd. De relatie tussen de door schandalen geplaagde sector en zijn toezichthouder staat onder druk, schrijft het FD.

Kenmerkend detail is dat volgens verschillende bronnen dit rapport al af was vóór de Accountantsdag in november, maar pas een half jaar later is gepubliceerd. Op die Accountantsdag zei minister Wopke Hoekstra van Financiën ten overstaan van honderden accountants dat de veranderingen in de sector te langzaam gaan.

Timing

De Big Four kantoren zijn blij met de uitkomst van het onderzoek,maar hadden het graag eerder willen zien verschijnen. Agnes Koops, hoofd audit bij PwC zegt dat het rapport een bevestiging is van wat zij zelf ervaren. Over de timing van de publicatie wil ze niets kwijt.

De AFM is zich van geen kwaad bewust en werpt de suggestie van Van der Vegte ver van zich: 'De gedachte dat er een strategische overweging achter de publicatiedatum zou zitten, klopt niet,' zegt een woordvoerder. 'We hebben het nu uitgebracht, omdat het nu af is.', aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post