THEMA

NA GRANT THORNTON STAPT NU OOK ACCON AVM UIT OOB-MARKT

In navolging van Grant Thornton, trekt nu ook Accon AVM zich terug uit de OOB-markt (organisaties van openbaar belang). Deze twee middelgrote accountants- en advieskantoren zullen beursgenoteerde klanten en andere organisaties van openbaar belang niet langer controleren. Dat schrijft het FD.

Strategieaanpassing Grant Thornton

Grant Thornton stelde in december zijn strategie bij en maakte toen bekend te stoppen met de controle van beursgenoteerde bedrijven en financiële instellingen. De vergunning voor het controleren van dit soort bedrijven, zogenoemde organisatie van openbaar belang (OOB’s), levert het kantoor in.

Accon AVM: OOB zorgt voor grote druk

Accon AVM kondigde deze week aan dezelfde stap te willen zetten. Het bedrijf wil zich volledig toeleggen op een kwalitatief goede dienstverlening aan het midden- en kleinbedrijf, grootbedrijf en organisaties in het publieke domein. “Het aanhouden van een OOB-vergunning legt een onevenredig grote druk op de beschikbare capaciteit van zowel personeel als management. Maar deze klantengroep vertegenwoordigt slechts een zeer gering deel van de omzet”, aldus Accon AVM in een persverklaring.

Big Four domineert OOB-markt

Het aantal instellingen met een OOB-vergunning neemt door het vertrek van Grant Thornton en Accon AVM af van negen naar zeven. De OOB-markt wordt gedomineerd door de Big Four: KPMG, EY, Deloitte en PwC.

Rotatie grote bedrijven

De middelgrote kantoren, waaronder ook BDO, Mazars en Baker Tilly Berk, kregen hoop toen alle grote bedrijven in de periode 2014-2016 wettelijk verplicht van accountantskantoor moesten wisselen. Dit liep echter uit op een teleurstelling, want bijna alle beursgenoteerde bedrijven kozen toch weer voor een Big Four-kantoor.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post