THEMA

NBA DIRECTEUR HEEFT ZAKELIJKE BANDEN VEROORDEELDE ENRON-FRAUDEUR

Algemeen directeur Harm Mannak van de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) is in opspraak gekomen. De NBA topman heeft zakelijke banden met Andy Fastow, veroordeeld topman van Enron en een van 's werelds beruchtste fraudeurs.

Geen open kaart

Fastow was vorige week spreker op een congres van de NBA in Amsterdam, dankzij bemiddeling van Mannak. Hij sprak op het congres over zijn wilde jaren als witteboordencrimineel bij Enron. De twee kennen elkaar van het Rotterdamse techbedrijf, KeenCorp. Dat is gespecialiseerd in het analyseren van gedrag van medewerkers. Beide zijn aandeelhouder van het bedrijf. De NBA topman is daar sinds vorige maand ook commissaris, dat schrijft het FD.

In het FD verscheen afgelopen week een column van hoogleraar Marcel Pheijffer die het dubbelspel van de algemeen directeur beschreef. Daarbij noemde hij Fastow het uithangbord van KeenCorp. De dubbele rol bevestigt Mannak en heeft op verschillende momenten verzaakt open kaart te spelen. Het bezit (0,05%) in KeenCorp en Fastows belang als aandeelhouder is niet gemeld toen de fraudeur naar Nederland werd gehaald op te spreken op het congres.

NBA kwetsbaar

Mannak heeft Fastow alleen als betrokkene bij KeenCorp genoemd aan het NBA bestuur. Dit deed hij toen hij het commissariaat accepteerde. De NBA topman erkent tegenover het FD dan ook dat hij hem beter als aandeelhouder had kunnen noemen. Marco van de Vegte, NBA voorzitter, heeft via zijn woordvoerder laten weten dat het laatste woord hierover nog niet gesproken is. En Mannak zelf sluit ook niet uit dat hij zijn commissariaat weer zal opgeven. Daarmee wil hij voorkomen dat de NBA 'kwetsbaar' wordt.

Onhandig

De problemen rond deze belangenverstrengeling is onhandig omdat de NBA allerlei initiatieven heeft genomen om de reputatie van de door schandalen geteisterde sector te verbeteren. Afgelopen zomer lanceerde de NBA nog de campagne 'Nederland rekent op zijn accountants'.

Fastow bekende in 2004 schuld aan fraude bij Enron en zat zes jaar vast nadat hij een deal sloot met justitie. Hij knoeide met de boeken om enorme schulden te verhullen, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post