THEMA

NEDERLAND EN DUITSLAND WILLEN SAMEN OPTREKKEN BIJ MINIMUMBELASTING

Nederland en Duitsland gaan samen optrekken bij het invoeren van een minimumbelasting. Dit moet helpen in de strijd tegen belastingontwijking. Nederland zet hier al stappen in met een bronbelasting op rente en royalty’s per 2021.

Internationale samenwerking noodzakelijk

Staatssecretaris Snel van Financiën: “Nederland gaat al een minimumbelasting invoeren met de bronbelasting. Maar om internationale belastingontwijking te voorkomen, is internationale samenwerking nodig. Want anders betaalt een bedrijf alsnog te weinig belasting, maar dan via een ander land. Het is in het belang van Nederland om hierover samen op te trekken, zodat de maatregelen wel goed uitvoerbaar en duidelijk zijn voor het bedrijfsleven.”

Bronbelasting

Per 2021 gaan bedrijven die gevestigd zijn in landen met een winstbelasting van minder dan 9 procent aan de Nederlandse fiscus een belasting van 20,5 procent betalen over rente en royalty’s die zij uit Nederland ontvangen. Dat geldt ook voor bedrijven in landen op de Europese zwarte lijst. Hiermee wordt voorkomen dat Nederland wordt gebruikt voor doorstroomactiviteiten naar belastingparadijzen.

Minimumbelasting

Het idee achter een minimumbelasting is dat je als landen gezamenlijk afspreekt tegenover welk minimum percentage winst belast zou moeten worden. Betaalt een bedrijf in een land minder belasting dan dit minimum, dan kan een ander land als er betalingen vanuit dat land plaatsvinden aan dit bedrijf zelf belasting gaan heffen. Nederland wil samen met Duitsland en Frankrijk werken aan de verdere uitwerking hiervan.

Nederland op zwarte lijst

Nederland is zelf op de zwarte lijst van belastingparadijzen van het Europees Parlement belandt. Door agressieve belastingplanning van Nederland lopen andere EU-landen 11,2 miljard euro aan belastinginkomsten mis. Dat staat in een rapport dat door het Europees Parlement is aangenomen. Ook de EU heeft een zwarte lijst voor belastingparadijzen, maar die betreft alleen landen buiten de EU.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post