THEMA

NIEUWE BELASTING ATTRACTIES IN AMSTERDAM

De Amsterdamse wethouder Udo Kock (financiën) wil dagjesmensen meer belasting laten betalen voor een bezoekje aan de hoofdstad. Dat zou kunnen via een belasting op attracties zoals musea, Madame Tussauds en Artis. De maatregel zou betekenen dat ook inwoners de nieuwe taks zouden moeten gaan betalen. Dat blijkt uit berichtgeving van Het Parool.

105 miljoen ophalen

Wethouder Kock werkt aan een plan dat jaarlijks tot 105 miljoen extra aan toeristenbelasting moet opbrengen. Dat geld is volgens hem nodig voor extra handhaving, het schoonhouden van de stad en het beheersbaar houden van de drukte door het groeiende toerisme.

Dagjesmensen betalen niets

Nu betalen alleen bezoekers die overnachten in een hotel of Airbnb 7 procent toeristenbelasting per nacht. Dagjesmensen betalen nu niets. Zij maken echter bijna de helft van het totaal aantal bezoekers uit. Volgens Kock is een belasting op attracties juridisch mogelijk en uitvoerbaar. Hij denkt aan een taks van 75 eurocent tot 1 euro per verkocht ticket.

Vermakelijkheidsretributie

Bepaalde attracties kennen momenteel al zo’n belasting, zoals de vermakelijkheidsretributie op rondvaarten. Elke passagier betaalt in de ticketprijs automatisch 66 cent die de reder moet afdragen aan de gemeente. Jaarlijks levert dat rond de vier miljoen euro op.

Consequenties inwoners Amsterdam

Een probleem met het invoeren van de belasting op attracties is dat het ook Amsterdammers treft. De stad mag namelijk niet haar eigen inwoners vrijstellen van de nieuwe belasting. Ook is het bijna onmogelijk om een heffing te verzinnen die wel geldt voor typisch toeristische attracties, zoals de Amsterdam Dungeon en Madame Tussauds, maar niet voor lokale publiekstrekkers als Artis. Kock wil daarom het gesprek aangaan met de inwoners van Amsterdam. Ook de gemeenteraad zal zich nog over de kwestie buigen.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post