THEMA

ONDERAANNEMERS POSTNL ONTDUIKEN BELASTING EN SOCIALE PREMIES

Onderaannemers die pakketten voor PostNL bezorgen, houden zich niet altijd aan de regels. De koeriersbedrijven zouden belasting en sociale premies ontduiken. Daarnaast vallen sommigen ten prooi aan drugshandelaren en witwaspraktijken. Dat blijkt uit onderzoek van het FD.

Ondoorzichtige wereld

Achter de geoliede machine van het PostNL sorteercentrum schuilt een ondoorzichtige wereld van partnerbedrijfjes waar het bedrijf weinig controle over heeft. Vooral rond grote steden domineren onderaannemers de markt. Vaak zijn het familiebedrijven, maar in sommige gevallen met een bedenkelijke reputatie. Verschillende bezorgers en vakbondsleden die hebben geprobeerd misstanden aan te pakken, zeggen te zijn bedreigd en geïntimideerd vanuit de branche.

Drugs en wapens

Wat er in naam van PostNL meegaat in de busjes onttrekt zich aan het zicht van het bedrijf. 95 procent betreft zendingen van webwinkels, maar chauffeurs zouden ook drugs en wapens vervoeren. PostNL stelt samen te werken met de politie, die sinds 2016 een speciaal interventieteam heeft voor post.

Accountantsverklaring overleggen

Chauffeurs moeten bovendien beschikken over een Niwo-verklaring en een VOG. Sinds kort moeten de bedrijven tevens een accountantsverklaring overleggen, maar onduidelijk is wat de consequenties zijn als die achterwege blijft. Volgens betrokkenen is de bewegingsruimte van PostNL beperkt, in een markt die alleen maar kan blijven pieken bij de gratie van honderden externe onderaannemers.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post