THEMA

OPNIEUW BERISPINGEN KPMG-ACCOUNTANTS VAN IMTECH

De accountants van KPMG zijn tekort geschoten bij de controle van de boekhouding van Imtech. Volgens de curatoren zijn de tekortschietende accountants een deel van de oorzaak. Zij hebben dan ook de accountantskamer, die optreedt als tuchtrechter, gevraagd om de Imtech-accountants te beoordelen.

Fundamentele beginselen

Het faillissement van het installatiebedrijf in 2015 geldt als een van de grootste fraudezaken ooit. Bij de bouw van een pretpark in Polen moesten onder andere honderden miljoenen euro's worden afgeschreven, schrijft NOS.

Opnieuw zijn accountants van KPMG berispt door de tuchtrechter. Eerder kregen al twee KPMG-accountants een schorsing opgelegd vanwege tekortkomingen over het boekjaar 2011. Nu volgen er berispingen voor de accountants die het boekjaar 2012 controleerden. Volgens de Accountantskamer heeft een van de accountants "gehandeld in strijd met de fundamentele beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid en van professioneel gedrag. Hij is tekortgeschoten in het vastleggen van controle-documentatie".

Ook de accountant die het controlewerk nakeek had gezien de tekortkomingen niet mogen instemmen met de goedkeuring van de controleverklaring bij de jaarrekening, stelt de tuchtrechter. De berispingen zijn het gevolg van een lijst aan klachten van de curatoren rond de controle van het installatiebedrijf.

Belangrijkste klachten

Het grootste deel van die klachten werd verworpen door de tuchtrechter. "Daarmee wordt bevestigd dat de accountants van KPMG juist hebben gehandeld in aanloop naar en bij ontdekking van de grootschalige fraude van Imtech", zegt een woordvoerder van KPMG. "Curatoren lijden hiermee een fundamentele nederlaag in de kostbare en omvangrijke klachtenoorlog die zij al jaren voeren tegen voormalige accountants van Imtech."

Maar de curatoren zijn zelf erg blij met de uitspraak. De belangrijkste klachten worden volgens hen erkend. "De accountant heeft de controle over 2011 en over 2012 niet goed uitgevoerd en is daarvoor nu tweemaal tuchtrechtelijk veroordeeld." Iets wat nog nooit bij een beursgenoteerde bedrijf is voorgekomen, aldus NOS.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post