THEMA

RAAD VAN STATE DRAAGT FISCUS OP KINDEROPVANGTOESLAG ALSNOG NA TE BETALEN

De kinderopvangtoeslag over 2013 en 2014 moet alsnog worden nabetaald door de Belastingdienst. Dat oordeelt de Raad van State in de uitspraak van 24 april. Na de stevige kritiek van de Nationale en Kinderombudsman houdt de fiscus voet bij stuk en blijft procederen tegen de gedupeerde ouders.

Betalingsverschil

Het is niet de eerste uitspraak die volgt na de beslissing van de Belastingdienst de toeslag van 235 ouders stop te zetten in 2014. Van de ouders werd vervolgens verwacht zelf aan te tonen dat ze wel recht hadden op de toeslag, welke gegevens de fiscus nodig had werd niet verteld. Sommige gedupeerden moest meer dan tienduizend euro aan ontvangen toeslag terug betalen.

In de zaak van afgelopen woensdag wees de dienst op een betalingsverschil van 115 euro in 2013 als reden een heel jaar toeslag terug te vorderen. Eveneens de voorschotten in 2014 moesten worden terugbetaald nadat de ouder in betalingsnood terecht kwam.

Landsadvocaat

Volgens advocate Eva Gonzalez Perez die veel van de gedupeerden bijstaat blijft de Belastingdienst zelfs stukken achterhouden in de rechtzaken. Dit ondanks de verzoeken van de landsadvocaat.

Staatssecretaris Snel van financiën beloofde na de eerdere kritiek dat alle lopende rechtzaken opnieuw zouden worden beoordeeld en riep hiervoor de zelfs de hulp in van de landsadvocaat. Vorige maand maakte Snel bekend aan de Tweede Kamer al 282.000 euro aan advocaatkosten kwijt te zijn in deze zaak. Pijnlijk aangezien de ouders nog niet op een schadevergoeding kunnen rekenen.

Er lopen nog steeds dertien rechtzaken tegen de fiscus die laat weten in een reactie de uitspraak van de Raad te bestuderen en later met een reactie te komen.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post