THEMA

REKENKAMER MAAKT ZICH ZORGEN OVER PROBLEMEN BELASTINGDIENST

De Algemene Rekenkamer maakt zich zorgen over de problemen bij de Belastingdienst. Uit het verantwoordingsonderzoek over 2017 blijkt dat de problemen bij de fiscus niet minder zijn geworden en dat het oplossen van tal van ICT-knelpunten opnieuw vertraging heeft opgelopen.

Verouderd

Verder blijkt het verantwoordingsonderzoek van de Algemene Rekenkamer dat de extra investeringen die nodig zijn om verouderde ICT-problemen te moderniseren en/of te vervangen, met ruim € 20 miljoen achterlopen op schema. Dit vertraagt de ombouw naar een modernere manier van werken met minder belastingambtenaren.

Onderbezetting

De problemen wordt onder meer veroorzaakt door onderbezetting, die mede ontstond doordat het vertrek van belastingambtenaren in 2016 groter was dan verwacht. De fiscus heeft ongeveer 2.000 nieuwe medewerkers nodig en had gehoopt in 2017 ongeveer 500 mensen te kunnen werven. Dit werden er slechts 322, onder meer doordat het lastig blijkt om fiscalisten en ICT’ers binnen te halen.

In gevaar

De Rekenkamer is bang dat de bestaande problemen de continuïteit van de primaire processen bij de Belastingdienst in gevaar brengen.