THEMA

SHELL BETAALT GEEN WINSTBELASTING IN NEDERLAND

Shell betaalt in Nederland geen winstbelasting. Dit hebben president-directeur Marjan van Loon en executive vice-president Alan McLean toegegeven in een interview met Elsevier Weekblad.

Fiscaalvriendelijke regeling voor multinationals

Nederland heeft een fiscaalvriendelijke regeling voor multinationals met een hoofdkantoor in ons land. Deze regeling houdt in dat tal van kosten voor het hoofdkantoor kunnen worden afgetrokken. Hierdoor heeft Shell over de winsten van 2016 en 2017 van respectievelijk 1 miljard en 1,3 miljard euro geen vennootschapsbelasting betaald.

Geen misbruik van belastingsysteem

De topbestuurders van Shell vinden niet dat het olieconcern misbruik maakt van het belastingsysteem. Volgens Van Loon en McLean benut Shell de mogelijkheden die de fiscale regels bieden.

Wel loonbelasting, btw en accijnzen

Van Loon benadrukt in het interview dat Shell wel belasting betaalt in Nederland. Zo betaalde het concern in 2018 4,5 miljard euro aan bijvoorbeeld loonbelasting, btw en accijnzen. Ook betaalde Shell in 2018 230 miljoen euro aan vennootschapsbelasting voor de NAM, waarvan het olieconcern voor 50 procent eigenaar is.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post