THEMA

SNELLER SCHULDENOVERZICHT BELASTINGDIENST VOOR BEDRIJVEN

Vanaf 16 december kunnen fiscaal dienstverleners sneller het schuldenoverzicht opvragen van een onderneming die uitstel van betaling heeft aangevraagd. Een actueel schuldenoverzicht van de Belastingdienst is nodig voor het opmaken van de jaarrekening 2020 en steunmaatregelen.

Pas in voorjaar 2021

De Belastingdienst was van plan dit schuldenoverzicht pas in het voorjaar van 2021 te sturen omdat de uitgestelde belasting vanaf juli betaald moet worden. Veel ondernemingen maken door de coronacrisis gebruik van uitstel. Voor het afsluiten van het boekjaar is er daarom nu behoefte aan dit overzicht. Het schuldenoverzicht is vanaf vandaag op te vragen voor fiscaal dienstverleners en intermediairs via:

  1. Via de bestellijn van de Belastingdienst: 0800 023 01 07, waarbij onder optie 6 per BSN/RSIN een overzicht kan worden aangevraagd. Het is daarbij niet nodig om het hele keuzemenu af te wachten. Zodra ‘Welkom bij de Belastingdienst’ heeft geklonken, kan voor deze optie worden gekozen. Dit nummer is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.
  2. Wanneer het gaat om schuldenoverzichten voor 5 of meer ondernemingen kan het schuldenoverzicht per e-mail worden aangevraagd via schuldoverzicht_bijzonder_uitstel@belastingdienst.nl. In een bijlage (Excel, spreadsheet) dient het BSN/RSIN en de naam van de ondernemer of onderneming worden vermeld. Er volgt een ontvangstbevestiging. Wanneer de inhoud van het verzoek geen verdere vragen oproept, zullen de overzichten worden verzonden.

Het overzicht zal dan binnen 10 werkdagen bij de ondernemer, op het adres bekend bij de belastingdienst, op de mat vallen. Een overzicht opvragen dat binnen 2 dagen in de Berichtenbox verschijnt kan allen via de Belastingtelefoon of Helpdeks Intermediairs.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post