THEMA

SPAARRENTE ABN AMRO NAAR 0%

Vanaf 1 april krijgen klanten van ABN Amro geen rente meer over hun spaartegoed. Het al historisch lage tarief van 0,01% gaat naar 0%. Klanten met meer dan €2,5 miljoen op hun betaal- en spaarrekeningen gaan 0,5% betalen over het geld boven die grens. Dat geldt voor zowel zakelijke als particuliere klanten.

Rekening kan oplopen

Eind 2019 had de bank drieduizend particuliere en 2200 zakelijke klanten met een vermogen boven die grens. Hoeveel daarvan overblijven op 1 april zal blijken. 'We zullen moeten afwachten wat klanten gaan doen. Ze kunnen hun geld spreiden naar andere banken of het bijvoorbeeld in effecten steken.', aldus een woordvoerder van de bank.

Met een flink vermogen kan de rekening hoog oplopen. Wanneer een klant bijvoorbeeld 3,5% miljoen bij ABN Amro heeft staan, dan brengt de bank over een bedrag van €1 miljoen 0,5% in rekening. Dat komt neer op €5000 per jaar of €13,70 per dag, schrijft het FD.

Duur voor banken

Ondanks de lage rente neemt de hoeveelheid spaargeld toe stelt de bank. Dat spaargeld is relatief duur voor een bank. Over het geld dat bij de Europese Centrale Bank wordt gestald moet sinds afgelopen najaar 0,5% worden betaald. Die rekening gaat ABN Amro nu dus doorspelen naar zijn rijke klanten. Voorlopig wordt ook geen verandering verwacht in het renteklimaat.

Een deel van de klanten betaalde al een negatieve rente op basis van maatwerkafspraken. Maar deze grote organisaties kennen de financiële markten kennen en bekend zijn met de stallingskosten bij de ECB. ABN Amro is niet de enige, ook bij ING en Van Landschot Kempen betalen rijke klanten al om hun vermogen te stallen. Daarbij betalen ook zakelijke klanten al negatieve rente over hun deposito's.

Kleine spaarders

De maatwerkafspraken worden nu verdeeld in drie saldoklassen bij ABN Amro. Tot een ton, vanaf een ton tot €2,5 miljoen en dus een categorie daar boven. Afgelopen november was de bank nog de eerste die beloofde de kleine spaarder te ontzien van de negatieve rente. Dat betreft 95% van de spaarders. Maar die groep is maar goed voor 40% van de spaartegoeden bij de bank.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën beloofde in december dat de gewone spaarder geen negatieve rente hoeft te betalen in de voorziene toekomst. Hier hadden de banken zich in overleg met de minister over uitgesproken. Hierdoor kon de minister het voor hem ongewenste wettelijke verbod ontwijken, waar zijn collega's om hadden gevraagd, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post