THEMA

TASKFORCE OPENT DE JACHT OP FISCALISTEN VAN DE ONDERWERELD

De jacht op de adviseurs van de onderwereld is geopend. De overheid en vier banken hebben een 'serious crime taskforce' opgericht dat zich gaat richten op fiscalisten, notarissen, accountants, advocaten en andere adviseurs. De groep die verantwoordelijk is voor het witwassen van de miljarden van Nederlandse drugscriminelen.

Convenant

Het doel is de handlangers uit de bovenwereld te vinden die de 'ondermijnende criminaliteit' faciliteren, zoals extreem geweld, witwassen en corruptie. Dit staat in een convenant dat is getekend door ABN Amro, ING, Rabobank en Volksbank samen met het Openbaar Ministerie (OM), de Nationale Politie, de Fiod en de financiële inlichtingeneenheid FIU. Het eerste onderzoek is inmiddels gestart, dat schrijft het FD.

Al eerder werd bekend dat naar schatting bijna €13 miljard aan crimineel geld in Nederland wordt witgewassen. Een deel van dat geld is afkomstig uit het buitenland maar ongeveer €8 miljard wordt in Nederland zelf verdiend. Volgens de taskforce wordt wereldwijd €18,9 miljard verdiend met xtc, mdma en speed uit Nederland. Maar Nederland is ook een doorvoerland voor drugs en crimineel geld. Er worden recordhoeveelheden cocaïne onderschept in de Nederlandse havens.

Opsporingsmethode

Het geld wat daarmee wordt verdiend moet worden witgewassen en daarbij spelen de adviseurs, die de taskforce brokers noemt, een belangrijke rol. Meestal blijven de brokers buiten het zicht van de autoriteiten. Maar met de toegang tot de geldstromen kunnen stappen worden gezet bij de opsporing.

Zo staat in het getekende convenant dat opsporingsautoriteiten onder strikte voorwaarden namen van vermoedelijke adviseurs van de onderwereld aan de vier banken mogen geven. De banken proberen vervolgens de namen te koppelen aan ongebruikelijke transacties. Deze transacties worden weer doorgestuurd naar de FIU die de betalingen verder analyseert. Wanneer de alarmbellen af gaan geeft de inlichtingeneenheid het door aan de politie, Fiod of het OM. Die kunnen beginnen met een strafrechtelijk onderzoek.

Privacy

Deze nieuwe opsporingsmethode moet de georganiseerde criminaliteit in Nederland een stevige klap toebrengen. Bij de nieuwe vorm van opsporen kunnen privacy regels voor een mogelijk obstakel zorgen. Bedrijven en instellingen mogen niet zo maar informatie over personen met elkaar delen. Onderdeel van de afgelopen zomer aangekondigde landelijke aanpak van witwassen is een wetswijziging die juridische belemmeringen moet wegnemen.

De taskforce hoeft daar niet op te wachten: de politiewet biedt voldoende ruimte, zeggen door de overheid ingeschakelde privacy-experts, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post