THEMA

TUCHTKLACHT DELOITTE VANWEGE ROL IN STEINHOFF-SCHANDAAL

Een voormalige accountant van Deloitte moet voor de tuchtrechter verschijnen. Toezichthouder AFM heeft een tuchtklacht ingediend vanwege het boekhoudschandaal bij woonwarenhuis Steinhoff. Daar kwam in 2017 aan het licht dat bestuurders voor ruim €6,5 miljard fraude hadden gepleegd. Deloitte fungeerde als controlerend accountant.

Verantwoordelijkheid

De affaire krijgt nu ondanks de pogingen te schikken met de gedupeerden toch nog een staartje. Een woordvoerder van de toezichthouder laat weten niet vooruit te willen lopen op de zaak die voor april gepland staat. Deloitte wil niet inhoudelijk reageren. De betrokken accountant is sinds 2019 weg als partner bij de firma. Maar het kantoor ondersteunt hem nog wel bij zijn verweer.

Steinhoff is een van de grootste meubelwarenhuizen ter wereld. Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika maar heeft een beursnotering in Duitsland en vestigde zich in 2015 in Amsterdam. Vanaf dat moment was Deloitte verantwoordelijk voor de wettelijke controle van de jaarrekeningen, en werkte daarbij samen met accountants in onder meer Zuid-Afrika en Duitsland, schrijft het FD.

Negentig schadeprocedures

Eind 2017 zagen aandeelhouders de koers instorten. Wat bleek: de bestuurders manipuleerden jarenlang de boeken. Tegenvallers werden verstopt met verzonnen orders en hoge waarderingen. De winstgevendheid van het concern bleek nergens op gebaseerd. De Nederlandse registeraccountant van Deloitte had over het boekjaar 2015/2016 een goedkeurende verklaring afgegeven.

Nadat 95% van de beurswaarde in rook was opgegaan stelde onder meer beleggersvereniging VEB en bestuur en accountant Deloitte aansprakelijk. Volgens Zuid-Afrikaanse media gaat het in de ongeveer negentig schadeprocedures om zo'n €10 miljard.

Schikkingen

Deloitte stelde vlak voor de bekendmaking van de tuchtzaak bereid te zijn de door beleggers ingestelde schadeprocedures af te kopen. Het gaat om ruim €70 miljoen als onderdeel van een schikking waarover het Steinhoff-bestuur al maanden in onderhandeling is. De directie is bereid alle claims af te kopen voor €900 miljoen. Maar daarover is nog geen akkoord.

Accountants van PwC deden in 2019 onderzoek naar het schandaal. Een aantal pijnlijke conclusies volgden. 'Steinhoff zette tal van transacties in de boeken, die soms fictief of onrechtmatig waren. Daarbij werden zogenaamde onafhankelijke derden opgevoerd om de winsten en waarden van bezittingen hoger te doen lijken dan deze in werkelijkheid waren', schrijft het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post