THEMA

TWEE KWARTIERMAKERS AANGESTELD VOOR ACCOUNTANCYSECTOR

Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft te behoeve van de verbetering van de accountancysector twee kwartiermakers aangewezen. Chris Fonteijn en Marlies de Vries. Fonteijn is oud bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Vries assistent professor Accounting, Auditing en Control aan Nyenrode. En daarnaast ook lid van de Commissie Toekomst accountancysector (CTa).

Zorgvuldig

Dat heeft de minister dinsdag laten weten. Al eerder in maart kondigde Hoekstra aan een kwartiermaker aan te wijzen die de accountants aanjaagt om de kwaliteit van wettelijke controles verder te verbeteren. Met dit doel zijn eerder dit jaar een aantal maatregelen aangedragen door twee verschillende commissies, dat schrijft het FD.

De CTa commissie werd door Hoekstra zelf aangesteld en de tweede (Monitoring Commissie Accountancy (MCA)) werd door de sector zelf opgetuigd. 'We hebben een heel duidelijke opdracht en we kijken ernaar uit om samen met de sector aan de slag te gaan', laat Marlies de Vries in een eerste reactie mede namens Chris Fonteijn weten. Beide zijn voor 3,5 jaar aangesteld door de minister.

Volgens Hoekstra is dat nodig om ervoor te zorgen dat alle aanbevelingen om de sector te verbeteren op een zorgvuldige wijze worden uitgevoerd. Met dit doel wordt ook een proefproject gestart waarbij accountantskantoren opdrachten niet langer door middel van direct contact met een beoogde controlecliënt verwerven, maar via een onafhankelijke, gespecialiseerde intermediair.

Grote urgentie

Verder zullen de kwartiermakers ook afspraken maken met de sector over toetsbare kwaliteitsnormen, opleidingseisen en fraudedetectie. Ook wil Hoekstra meer onderzoek naar de effecten van een verdere scheiding tussen controle- en de adviespraktijk van vooral grotere kantoren. Daarnaast moet er volgens de minister goed worden gekeken naar de mogelijkheid om meerdere kantoren tegelijk aan grote controle-opdrachten te laten werken.

Uit het onderzoek van beide commissies kwam naar voren dat de 'intrinsieke' noodzaak om te veranderen niet door alle accountants wordt gevoeld. Daar ligt volgens de minister dan ook een taak voor de kwartiermakers. 'Ik verwacht dat de kwartiermakers — en alle overige betrokkenen — met grote urgentie concrete acties aanjagen en voortgang realiseren.', aldus de minister in het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post