THEMA

VERTROUWENSBREUK NBA EN MKB-ACCOUNTANTS WEGENS REL ROND DIRECTEUR

De recente schorsing van algemeen directeur Harm Mannak van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) zorgt voor onvrede binnen de organisatie. Accountants voor het mkb zijn verplicht lid van de beroepsorganisatie. Honderden van deze accountants voelen zich niet vertegewoordigd door de organisatie.

Focus op Big Four

Voorzitter Marco Moling van Nederlandse Organisatie van Accountant Adviseurs (Novaa) spreekt van een vertrouwensbreuk. Novaa is een onafhankelijke belangenclub voor mkb-accountants. Afgelopen woensdag hebben ongeveer zevenhonderd leden van de belangenclub een nieuw beleidsplan aangenomen waarmee Novaa zich nog verder afzet tegen de NBA.

Het zijn volgens Moling en de mkb-accountants de grote kantoren die het beleid bij de NBA bepalen. 'De focus van de NBA ligt dan ook op de problemen van de grote kantoren, en dan met name de Big Four (Deloitte, EY, KPMG en PwC, red.). Zij drukken hun stempel overal op.' In totaal telt Nederland zo'n zevenduizend accountants die mkb'ers bijstaan. Die veelal werken in kleine organisaties van minder dan tien medewerkers, dat schrijft het FD.

Binding met achterban is zoek

De kleinere kantoren hebben niet het vermogen om te investeren in bijvoorbeeld digitale technologie. Ze kampen met steeds complexere regelgeving en privacy en hebben moeite geschikt personeel te vinden. Het nieuwe beleidsplan van Novaa moet de kleinere kantoren helpen met deze uitdagingen.

Bij de organisatie die ze vertegenwoordigd werkt momenteel nog maar één mkb-accountant in het algemeen bestuur. Volgens Moling bewijzen de vijftig NBA Open-bijeenkomsten van afgelopen jaar hoe erg de binding met de mkb-achterban zoek is. De bijeenkomsten waren een initiatief van de geschorste Mannak en dienden een reactie te zijn op 'diverse signalen dat de NBA meer verbinding met de leden moet zoeken'.

Er kwamen volgens Moling nauwelijks mensen af op de evenementen. Volgens de NBA zelf zo'n 790, Moling claimt amper driehonderd.'Dat is ongeveer zes per keer, terwijl de NBA meer dan 20.000 leden heeft'.

NBA herkent het beeld niet

De rel rond de verzwegen zakelijke belangen van de directeur maken het er niet beter op. Moling heeft namens Novaa inmiddels een lijst met vragen gestuurd over de kwestie. Hij benadrukt dat onbekend is wie onderzoek doet in de zaak en of het wel onafhankelijk is.

In een reactie heeft een woordvoerder van de beroepsorganisatie laten weten nog geen mededelingen te doen zolang het onderzoek nog loopt. Verder herkent NBA zich niet in de kritiek van Moling. 'In ons zevenkoppige bestuur zitten drie mkb-accountants. En ons 'ledengroepbestuur openbaar accountants' bestaat zelfs volledig uit mkb-accountants. Onze mkb-commissie onder leiding Steef Visser is zeer actief. Novaa schetst een ander beeld, maar dat wordt maar gedragen door een deel van de mkb-accountants.', aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post