THEMA

VOORMALIG ACCOUNTANT GREENCHOICE KRIJGT WAARSCHUWING VAN TUCHTRECHTER

De Accountantskamer heeft een externe accountant van Greenchoice een waarschuwing gegeven omdat deze verzuimd heeft nader onderzoek te doen naar fraudesignalen. Dit naar aanleiding van een tuchtklacht van toezichthouder de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Onbegrijpelijk

Het ging om jaarrekeningen over 2010 van Greenchoice en moederbedrijf Energie Concurrent. De accountant, destijds partner bij het middelgrote kantoor Borrie, zou belangrijke fraudesignalen hebben genegeerd en ten onrechte de jaarrekeningen hebben goedgekeurd.

Volgens de AFM voldeed de partner daarmee niet aan de eisen die aan accountants worden gesteld. De klacht is door de Accountantskamer grotendeels gegrond verklaard. De tuchtrechter noemt het 'onbegrijpelijk' dat de accountant een lopend onderzoek van kartelwaakhond NMa (later Autoriteit Consument en Markt) naar mogelijke misleiding van klanten grotendeels negeerde bij zijn controlewerkzaamheden. Dit had volgens de tuchtrechter aanleiding moeten zijn voor meer een diepgaandere werkzaamheden, schrijft het FD.

Wel degelijk misstanden

Het ging om vertrekkende klanten van de energieleverancier die vaak nog recht hadden op geld. De klanten kregen hier niets over te horen en ontvingen geen eindnota. Uiteindelijk werd een boete van € 7,2 miljoen vernietigd door de bestuursrechter. Niettemin erkende Greenchoice zelf dat er wel degelijk misstanden plaatsvonden.

De toenmalige accountant liet zich eerder al 'vrijwillig' uit het AFM-register schrijven en voert geen wettelijke controles meer uit. Mede daarom houdt de tuchtrechter het op slechts een waarschuwing. Daarnaast speelt mee dat de zaak uitzonderlijk lang op zich heeft laten wachter. De klacht werd al in 2014 door de AFM ingediend maar door het tussentijds overlijden van een secretaris van de Accountantskamer heeft de procedure zo lang geduurd, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post