THEMA

KLEINERE ACCOUNTANTSKANTOREN LEREN TE WEINIG VAN AFM

Er wordt te weinig geleerd van het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) door de middelgrote en kleine accountantskantoren. Er moet 'toezicht op maat' komen en accountantskantorenorganisatie SRA moet een wettelijk verankerde rol krijgen. Dit zegt de voorzitter Paul Dinkgreve van de netwerkorganisatie die 370 accountantskantoren vertegenwoordigt.

De aanleiding

Niet alleen de SRA wil veranderingen, ook de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) heeft hiervoor gepleit. PwC en EY verwachten diensdag uitspraak in de rechtzaak met de AFM over de onderbouwing van boetes die de waakhond in het verleden heeft opgelegd.

De SRA publiceert vandaag een persbericht over een nieuw toezichtmodel dat meer is op maar is gesneden van het mkb. Het belangrijkste daarbij is dat er rekening wordt gehouden met de kleinere schaal en activiteiten van de betrokken kantoren en hun cliënten. In 2020 zal de AFM weer onderzoek doen bij de kleine en middelgrote kantoren . In 2013 deden zij dit voor het laatst. Dat is volgens Dinkgreve te weinig om de kwaliteit van de wettelijke controles te verbeteren.

Onafhankelijkheid toezicht

De netwerkorganisatie wil naar een jaarlijkse controle waarbij de AFM wel de kwaliteitsnormen blijft vaststellen en handhaven maar dan op basis van de informatie van de SRA. Het is geen toeval dat het toezicht van de AFM onder de loep ligt. In opdracht van minister Wopke Hoekstra (Financiën) wordt ondertussen door de Commissie Toekomst Accountancy (CTA) al maanden onderzoek gedaan naar de door schandalen geplaagde beroepsgroep, schrijft het FD.

Er zijn wel vraagtekens over de onafhankelijkheid van het toezicht. De SRA zou in het nieuwe model immers zijn eigen leden controleren. Terecht vindt Dinkgreve. Het SRA-lidmaatschap is een keurmerk waarbij kwaliteit centraal staat, zegt hij. Daarnaast blijft de AFM het laatste woord houden, aldus Dinkgreve.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post