THEMA

VOORSTEL NIEUWE STANDAARD VOOR WINSTBEGRIPPEN

De International Accounting Standards Board (IASB) heeft dinsdag een voorstel gepubliceerd om vage winstbegrippen te vervangen voor drie vaste definities. De nieuwe standaarden moet het rapporteren van winst eenduidiger maken voor ondernemers.

Game changer

Behalve de ondernemers hebben ook de beleggers problemen met de grote hoeveelheid winstbegrippen. Zoals bijvoorbeeld ebit, ebita, ebitda en winst voor of na bijzondere posten die ondernemingen nu nog veel gebruiken, omdat ze sterk verschillen. Het maakt het onderling vergelijken van bedrijven vrijwel ondoenlijk, schrijft het FD.

Geldverschaffers pleiten al decennia lang om vaste definities voor winst te gaan gebruiken. Volgens voorzitter van IASB, Hans Hoogervorst kan het een echte game changer zijn. De in Londen gevestigde organisatie heeft als doel standaarden op te zetten voor jaarverslagen en jaarrekeningen. Deze maatregel moet zorgen voor meer discipline en transparantie van ondernemingen om zo eenduidige cijfers af te dwingen, aldus de voorzitter.

Drie vaste begrippen

Hoogervorst kondigde al eerder dit jaar aan het probleem aan te willen pakken. De club die voor 140 landen de boekhoudstandaarden vaststelt, stelt drie vaste winstbegrippen voor naast de klassieke nettowinst. De belangrijkste van de drie is het operationeel resultaat. In het voorstel krijgen bijzondere posten ook een vaste definitie.

Nu gebruiken ondernemingen vaak nog een reeks aan winstcijfers. Vaak om een mooier beeld te schetsen. 'Het zal niet in één klap een einde betekenen, en dat hoeft ook niet, maar ik verwacht wel steeds minder officieuze winstcijfers', aldus Hoogervorst.

De nieuwe standaarden zouden gaan gelden voor alle officiële documenten met winstcijfers. Zoals bijvoorbeeld jaarcijferberichten, jaarverslagen en verplichte documentatie bij uitgiftes van aandelen. Het voorstel staat nu zes maanden open voor commentaar. Na de die consultatie periode zal een definitief voorstel volgen. De nieuwe standaarden moeten naar verwachting begin 2021 worden gebruikt, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post