THEMA

NABESTAANDEN MH17-SLACHTOFFER MOETEN LOONBELASTING BETALEN

De erfgenamen van een slachtoffer bij de MH17-ramp moeten loonbelasting betalen over een verzekeringsuitkering. Dat oordeelt de belastingrechter. Zij ziet de verzekeringsuitkeringen als loon, want deze komt voort uit afspraken in het arbeidscontract van het slachtoffer.

Loonbelasting

De vijf broers en zussen van een overleden vrouw van de MH17-ramp ontvingen polisuitkeringen vanuit een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering maakte onderdeel uit van een reisverzekering die was afgesloten door de werkgever van het slachtoffer ter uitvoering van het arbeidscontract. De Belastingdienst hief vervolgens loonbelasting over de polisuitkering. De erfgenamen waren het hier niet mee eens en stapten daarom naar de belastingrechter.

Overlijdensrisicoverzekering

De erfgenamen vinden dat bij een reisverzekering normaal gesproken niet een overlijdensrisicoverzekering hoort. Daarom kan die verzekering geen onderdeel uitmaken van de arbeidsvoorwaarden. De rechter gaat hier niet in mee. Zij vindt het aannemelijk dat zowel de werkgever als het slachtoffer wisten van de polisvoorwaarden. Daarnaast hebben de erfgenamen niet aannemelijk gemaakt dat een zakelijke reisverzekering normaal gesproken geen overlijdensrisico dekt.

Tragische situatie

De belastingrechter erkent dat er sprake is van een uitzonderlijke en tragische situatie. De Belastingwet biedt echter geen ruimte om rekening te houden met de omstandigheden waaruit de belastingheffing voortvloeit.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post