THEMA

80% INVESTERINGEN IN NEDERLAND DIRECT DOORGESLUISD

De meeste inkomende buitenlandse investeringen blijft niet in Nederland,  maar wordt direct doorgesluisd naar het buitenland. Dit gebeurt via bijzondere financiële instellingen waar ons land er meer dan 14.000 van telt. De investeringen gaan vooral naar landen buiten de Europese Unie. Dat meldt het CBS.

Zo min mogelijk belasting betalen

Nederland telde in 2015 ruim 14 duizend bijzondere financiële instellingen, of brievenbusmaatschappijen. Zo’n 80 procent van deze instellingen heeft geen daadwerkelijke economische activiteit in Nederland. De belangrijkste motivatie voor multinationals om een brievenbusmaatschappij op te richten is om zo min mogelijk belasting te betalen.

3.655 miljard euro doorgesluisd in 2017

Wereldwijd behoort Nederland tot de landen met de meeste inkomende en uitgaande directe buitenlandse investeringen, waaronder aandelenkapitaal en kredietverleningen. In 2017 ging het in totaal om 4.587 miljard euro. 80 procent van dit bedrag (3.655 miljard euro) bleef niet in Nederland, maar ging via een bijzondere financiële instelling direct door naar een buitenlandse bestemming.

Investeringen doorgesluisd naar Azië en Oceanië

In 2015 deden brievenbusmaatschappijen in Nederland zo’n 24 duizend investeringen in het buitenland, meer dan de helft van deze investeringen ging naar landen buiten de EU. Landen waar het geld naar toe ging was relatief vaak Azië en Oceanië en dan met name India, Hong Kong, China, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook Latijns-Amerika en de Caraïben zijn populaire bestemmingen voor investeringen en dan vooral Mexico, Argentinië en de Kaaimaneilanden.

Nederland heeft de meeste belastingverdragen

Nederland is een van de landen met de meeste belastingverdragen. Ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben er relatief veel. Het merendeel van deze verdragen zijn zogenoemde dubbelbelastingverdragen die voorkomen dat een multinational in meerdere landen belasting moet betalen over dezelfde economische activiteiten.

Rol dubbelbelastingverdragen en belastingontwijking

Multinationals kunnen de dubbelbelastingverdragen die Nederland met verschillende landen heeft gebruiken om de belastingafdracht zo klein mogelijk te houden. Volgens het CBS is er een significante samenhang tussen dubbelbelastingverdragen en directe buitenlandse investeringen, en vooral met investeringen die lopen via brievenbusmaatschappijen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post