THEMA

OOK TOPAMBTENAREN FINANCIËN ZEER KRITISCH OVER BIK

Topambtenaren van het ministerie van Financiën zijn niet te spreken over de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Eerder lieten oppositiepartijen en de Raad van State zich ook al kritisch uit over de regeling. Nu blijkt dat er begin juli al kritiek was vanuit het eigen ministerie. De regeling zou volgens de ambtenaren het doel voorbij gaan en is bovendien gevoelig voor misbruik.

Deadweight loss

Het ging al mis bij de naam. Omdat de suggestie wordt gewekt dat er banen worden gered. Maar dat resultaat heeft de regeling niet. Ook het CPB kwam tot de conclusie dat de BIK nauwelijks effect heeft op de werkgelegenheid. Het enige wat de regeling met banen te maken heeft is dat een bedrijf korting op de loonbelasting kan krijgen voor hun investeringen.

Bedrijven zouden die investeringen wellicht toch al hebben gedaan waarschuwen de ambtenaren met de term 'deadweight loss' oftewel het cadeau-effect genoemd. Het plan is daarnaast ook niet budgettair beheersbaar. Er is geen mogelijkheid om tussentijds bij te sturen omdat de regeling maar twee jaar geldt, aldus de ambtenaren.

Misbruik tegengaan

Het daarnaast ook nog eens vrijwel onmogelijk om te controleren of bedrijven er wel echt recht op hebben. In een brief van staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief over de ambtelijke adviezen gaat hij in op de belangrijkste ambtelijke kritiekpunten. En wat er is gedaan om de kritiekpunten weg te nemen en te verzachten.

Zo zal eind volgend jaar worden gekeken of het budget niet zal worden overschreden aan de hand van de aanvragen die op dat moment zijn ingediend. En door te vragen naar bewijs van betaling van de investering moet misbruik worden tegengegaan. Daarbij worden enkel aanvragen van bedrijven met personeel in behandeling genomen.

Nieuw vakje

Omdat de uitvoerende instanties (de Belastingdienst en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) niet klaar zijn is het pas vanaf volgende jaar september mogelijk de regeling aan te vragen. De twee instanties hebben de tijd nodig om de regeling uit te werken.

Zelfs met deze voorbereidingstijd zal het de fiscus niet lukken om het belastingaangifteformulier voor bedrijven aan te passen en van een extra vakje te voorzien. De oplossing: ondernemers zullen een vakje van een andere subsidie moeten aanvinken. Dat zal de zogeheten afdrachtsvermindering zeevaart worden omdat die verder bijna niet gebruikt wordt, aldus RTL.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post