THEMA

GROTE BANKEN MAKEN LENEN VOOR MKB WEER MAKKELIJK DOOR TECHNOLOGIE

Drie grote banken stappen over op digitaal lenen aan kleine mkb’ers. Ze ondervinden in toenemende mate concurrentie van nieuwe partijen die ondernemers binnen 24 uur krediet beloven, en zoeken daarom hun eigen oplossing. Dat schrijft het FD.

Rabobank introduceert Fundr

Rabobank introduceert als laatste grootbank een digitale lener, genaamd Fundr. Deze maakt gebruik van technieken die lange procedures via een lokaal kantoor overbodig maken. De andere grootbanken hebben eerder een eigen online lener in de markt gezet. ‘Met Fundr hebben we bekeken hoe we met data, machine learning en PSD2, waarmee we mee mogen kijken op de betaalrekening van het mkb-bedrijf, onze klanten tijd kunnen besparen’, aldus de bank.

ABN Amro: New10

Twee jaar geleden presenteerde ABN Amro New10. Van ruim duizend kleine leningen die het bedrijf inmiddels heeft verstrekt, valt het merendeel in de bandbreedte 20.000 tot 250.000 euro tegen een maximale rente van 9 procent. Het leenbedrijf wil nu ook producten van andere aanbieders gaan verkopen, daarmee vergroot het de afstand tot het moederbedrijf ABN Amro.

ING: Funding Options

ING werkt voor zijn digitale leenproces samen met het Britse leenplatform Funding Options. Na een proefperiode heeft ING begin dit jaar de Britten verankerd in het dienstenportfolio van de bank. Tot nu toe heeft ING ruim honderd ondernemers via Funding Options aan kapitaal geholpen.

Kredietcrisis

Na de kredietcrisis konden kleine bedrijven moeilijk aan bankkrediet komen. De laatste jaren wordt dit weer makkelijker verstrekt, maar mkb’ers vertrouwen de bank niet meer. Steeds vaker kiezen ze ervoor om te sparen en niet te investeren. Het aantal zakelijke kredietklanten van banken is sinds 2013 met een derde afgenomen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post