THEMA

ING GARANDEERT BETALING FLEXWERKERS

ING opent alsnog de buidel om de openstaande rekeningen van zijn honderden freelancers te betalen over de maand juni. Die zaten al enige tijd in onzekerheid vanwege de cashflowproblemen bij hun directe opdrachtgever, flexmakelaar TCP. In een verklaring laat ING weten het vanuit goed opdrachtgeverschap vindt dat er een einde moet komen aan de onzekerheid. Het zou om zo'n €10 mln aan extra betalingen.

Onrust & loyaliteit

De rekeningen over juni waren al uitbetaald aan TCP maar omdat het bedrijf niet meer kon voldoen heeft de bank nu toch besloten dubbel te betalen. Naast de het wegnemen van de onrust weet ING zich te verzekeren van de loyaliteit van het leger aan freelancers. Een deel van de freelancers dreigde al op te stappen.

ING heeft de zzp'ers hard nodig zeker met de naderende deadline rond de Europese betaalrichtlijn PSD2. Ook ontstond er kritiek vanuit Den Haag en zzp-belangenorganisaties om de zelfstandigen te compenseren. De flexbroker TCP administreert zo'n 850 freelancers voor de bank.

Oplossingen

TCP raakte in de problemen vanwege door het weglopen van de belangrijkste kredietverstrekker en daarbij ontstonden de problemen vanwege een wanbetalende grote klant. De uitzender DeGraaf Contracting heeft nog € 7 mln openstaan bij TCP. De garantstelling van ING is een grote opluchting voor de freelancers, sommige van hen hadden € 10.000 aan facturen openstaan over de maand juni.

Hoe het verder moet met TCP is nog onzeker. Het bedrijf samen met diens bewindvoerder onderhandelen al een paar weken met ING over de redding van het bedrijf. Vooralsnog is er geen akkoord. Een van de besproken opties is een kredietlijn van circa € 10 mln die ING beschikbaar zou stellen. Maar hoe de voorwaarden eruit zouden zien en wat de gevolgen zijn van die stap zorgt voor onenigheid. De HR-directeur van ING zou eigenlijk begin vorige week een oplossing presenteren maar moest de de deadline meerdere malen verplaatsen.

Aansprakelijkheid

Een ander scenario is natuurlijk dat TCP omvalt. In dat geval zullen de contracten worden overgenomen door een van de andere brokers waar ING mee samenwerkt. Namelijk Brainnet of FastFlex. Die partners zijn al twee weken met voorbereidingen bezig voor de eventuele overname.

De bank leek formeel niet aansprakelijk voor de schade van een eventueel TCP-faillissement maar zit wel in over de operationele risico's en eventuele reputatieschade. Daarnaast zijn er zorgen over hoe de Belastingdienst de situatie beoordeeld op het moment dat ING zelf de verantwoordelijkheid neemt voor zijn zzp'ers, in verband met eventuele aansprakelijkheidsrisico's die daarmee kunnen ontstaan.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post