THEMA

AUDITCOMMISSIES MOETEN TOEZICHT OP ACCOUNTANTS VERBETEREN

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat auditcommissies hun toezicht verbeteren. De toezichthouder deed onderzoek naar de rol van auditcommissies van Organisaties van Openbaar Belang (OOB’s) bij het selecteren van een accountant. Maar ook naar het monitoren van de wettelijke controle van de accountant.

Monitoring

Aan de hand van het onderzoek komt de AFM met een aantal aantekeningen en aanbevelingen voor commissies. Zo stelt de toezichthouder dat de commissies een leidende rol zouden moeten spelen in het selectieproces van een accountant. Er is ook ruimte voor verbetering op het gebied van transparantie over dat selectieproces.

Op het gebied van monitoring van de accountantscontrole zouden de commissies nadrukkelijker kunnen toezien op de onafhankelijkheid van de accountant(sorganisatie) maar ook de opvolging van aanbevelingen van de accountant aan de onderneming. Omdat de commissies verantwoordelijk zijn voor het selecteren en de monitoring vormen zij een belangrijke schakel tussen de onderneming, de raad van commissarissen, de accountant en de aandeelhouders, aldus de AFM.

Transparantie bij selectie

Uit het onderzoek volgt verder dat auditcommissies in toenemende mate een leidende rol hebben in het selectieproces van een accountantsorganisatie. Bij 92% van de ondernemingen die onlangs van accountant wisselde, was de voorzitter van de auditcommissies ook voorzitter van de selectiecommissie. Dat was in 2015 nog 79%. De commissies geven zelf aan dat er genoeg relevante kennis aanwezig is om deze rol adequaat te vervullen.

Er zou ook meer transparantie richting aandeelhouders moeten komen over het selectieproces. Bij alle onderzochte ondernemingen werd alleen de naam van de voorgestelde accountantsorganisatie voorgelegd. De AFM stelt dat minimaal twee opties moeten worden voorgelegd samen met een onderbouwde voorkeur.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post