THEMA

EEN DERDE VAN DE NEDERLANDSE BEDRIJVEN WIL DIT JAAR GEEN BELASTING BETALEN WEGENS CORONACRISIS

Bijna drie op de vijf verwacht onduidelijkheid met belastingaangifte wegens het ontvangen van overheidssteun door coronacrisis

23 juni 2020, Amsterdam – Maar liefst 36 procent van de bedrijven vindt dat zij in 2020 geen belasting zouden hoeven te betalen gezien de financiële gevolgen van de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek van Nextens, leverancier van fiscale aangiftesoftware. Er is onderzoek gedaan onder ruim 1000 Nederlandse ondernemers en financieel eindverantwoordelijken. Van de respondenten ontvangt op dit moment een vijfde (21%) overheidssteun vanwege de coronacrisis.

Onduidelijkheid belastingaangifte door overheidssteun

Van de totale respondenten verwacht maar liefst 58 procent dat het voor bedrijven die overheidssteun hebben ontvangen vanwege de coronacrisis, onduidelijk zal zijn hoe zij hun belastingaangifte moeten invullen. Onderverdeeld in de bedrijven die wel en geen overheidssteun ontvangen, verwacht respectievelijk 64 en 57 procent onduidelijkheden. Dit is relatief een klein verschil.

Daan van Zanten, Managing Director bij Nextens: “Een hoop bedrijven maken in deze crisistijden gebruik van overheidssteun. Maar voor hen is het vervelend dat het ontvangen van overheidssteun het doen van de belastingaangifte lastiger maakt. Voor ondernemers is het handig om hier hulp bij in te schakelen. Door samen te werken met een expert kunnen fouten voorkomen worden, en kunnen kosten bespaard worden.”

Zakelijke belasting logische verplichting

Over het algemeen vindt driekwart (75%) het logisch verplicht te zijn zakelijke belasting te betalen. Tegelijk heeft wel meer dan een derde (36%) de organisatiestructuur zo ingericht, dat er geprofiteerd wordt van belastingvoordeel. Als men zelf zou bepalen waar belastinggeld aan uitgegeven wordt, zou dat voor 19% een reden zijn om meer zakelijke belasting te betalen.

Dit persbericht is onder meer gepubliceerd in de Telegraaf, Accountantweek en Executive Finance.

----

Over onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van Nextens uitgevoerd door Panel Wizard onder 1.038 respondenten. Deze respondenten bestaan voornamelijk uit ondernemers zonder personeel (649), aangevuld met ondernemers met personeel (241) en mensen in loondienst die eindverantwoordelijk zijn voor financiën (148). Het onderzoek heeft plaats gevonden in de week van 1 juni 2020.