THEMA

KPMG: “CYBERVEILIGHEID GROTE ZORG VAN CONSUMENTEN”

Veel ondernemingen hebben moeite om de processen die voortkomen uit de digitale transformatie voldoende te beveiligen. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven malware als de grootste bedreiging zien voor de bedrijfsvoering, gevolgd door phishing of social engineering. Consumenten maken zich hier zorgen over en het is dan ook een reden om op te stappen of juist om voor een bepaalde partij te kiezen. Dat blijkt uit de Consumer Loss Barometer van KPMG.

Barometer

De Barometer is een wereldwijd onderzoek onder 2.000 consumenten en 1.800 Chief Information Security Officers van bedrijven. Hieruit blijkt dat 70 procent van de consumenten zich vooral zorgen maakt om het feit dat de gebruikte technologie een gevaar loopt. Bijna 40 procent is bang dat persoonlijke financiële informatie op straat komt te liggen.

Dit kennisdocument geeft extra handvatten voor dataveiligheid:


Dataveiligheid voor belastingadvies- en accountantskantoren

Concurrentievoordelen

Bedrijven die cyberveiligheid op de juiste wijze inzetten in de bedrijfsvoering zijn volgens KPMG in staat om in de strijd om de consument belangrijke concurrentievoordelen te realiseren. Het vertrouwen van de klant in het gevoerde beleid wordt dan een belangrijke, strategische onderscheidende factor.

Cloudsoftware

Accountants en belastingadviseurs werken met privacygevoelige gegevens van klanten en in veel gevallen ook met meerdere cloudapplicaties. De vraag die dan opkomt: is de cloud wel veilig? Een applicatie in de cloud is in veel gevallen veiliger dan desktop software. De beveiliging van de data ligt namelijk bij een partij die dat voor veel klanten doet en daar dus ook meer budget voor heeft. Er worden bovendien continue back-ups gemaakt, zodat de gegevens niet verloren kunnen gaan. Ook ontvangen grote bedrijven de zogenaamde security patches eerder dan particulieren. Een applicatie in de cloud betekent dus dat de gebruiker een deel van de beveiliging niet meer zelf hoeft te doen.

Security verified

Dat geldt echter niet voor alle applicaties, daarom worden softwarepartijen gecontroleerd en gecertificeerd om aan te tonen dat deze aan veiligheidseisen voldoen. Een voorbeeld van deze certificeringen is Security Verified van ICT Institute. Deze partij doet onderzoek naar dataveiligheid door het hele bedrijf heen en heeft een lijst met vereisten waar aan moet worden voldaan om het certificaat te kunnen krijgen.

Lees hier meer over hoe Nextens dataveiligheid inricht:


Software in de cloud: hoe veilig is het?
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post