THEMA

ONL: ‘ACCOUNTANTS MOETEN CONTROLEREN OP BETAALTERMIJNEN’

‘Accountants moeten bij het controleren van jaarrekeningen beter letten op late betalingen’, stelt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL. In een open brief aan de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) vraagt Biesheuvel accountants, die werken voor het grootbedrijf, bij de controle goed te kijken of bedrijven zich houden aan de Wet late betalingen.

Wet late betalingen

De wet uit 2017 beperkt de betaaltermijn van grote ondernemingen aan het mkb en zzp’ers. Afnemers die een factuur na meer dan 30 dagen betalen, zijn 8 procent handelsrente verschuldigd over de termijn die de 30 dagen overschrijdt. Bedrijven moeten daar volgens ONL geld voor reserveren.

Lange betaaltermijnen

ONL geeft aan van ondernemers te horen dat grote bedrijven nog steeds ‘onredelijk lange’ betaaltermijnen hanteren. Biesheuvel vindt de late betalingen problematisch voor het mkb. Grote bedrijven gebruiken zo hun inkoopmacht om ruime betalingstermijnen af te dwingen. Ondernemers moeten daardoor soms tot 120 dagen wachten voordat hun facturen worden betaald, terwijl bijvoorbeeld kosten voor personeel en toeleveranciers doorlopen.

Betaalme.nu

In 2015 hebben een aantal vooraanstaande Nederlandse bedrijven het voortouw genomen om mkb-leveranciers sneller te betalen. Dat doen zij in het kader van Betaalme.nu, ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Binnen 5 jaar wil het platform 2,5 miljard euro aan cash vrijmaken voor het mkb, door 50 procent van de top-1000 grootste bedrijven te mobiliseren.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post