THEMA

PENSIOENFONDSEN HOUDEN ONDANKS CORONA BELEGGINGSRENDEMENT OP NIVEAU

Ondanks de coronacrisis hebben de vijf grootste pensioenfondsen een redelijk beleggingsrendement behouden. Door lagere dekkingsgraden dreigt er toch een verlaging van de pensioenen.

Beleggingswinsten

De vijf grootste pensioenfondsen boekten in 2020 beleggingswinsten. ABP, PFZW, PMT en PME realiseerden allemaal een rendement tussen 6% en 10%, ongeveer gemiddeld vergeleken met afgelopen jaren. Omdat demissionair minister Koolmees de dekkingsgraad heeft verlaagd van 104% naar 90%, mede door de coronacrisis, konden de vijf de ondergrens halen. Als deze verlaging niet het geval was geweest waren de fondsen gedwongen de maandelijkse pensioenen met tientallen euros te verlagen, zo schrijft het FD.

Dekkingsgraad

In 2026 moeten alle pensioenfondsen volgens het nieuwe pensioenstelsel een dekkingsgraad bereikt hebben van tenminste 95%. Hoewel dat haalbaar lijkt, zijn de dekkingsgraden de afgelopen jaren gedaald omdat verplichtingen sneller toenemen dan het vermogen. Ondanks dat de fondsen een goed rendement behalen, is het vermogen dat het pensioenfonds moet hebben om alle pensioenen uit te keren harder gestegen. Oorzaak is voornamelijk de dalende rente. Een lagere rente betekent dat de fondsen een hogere contante waarde aan pensioen beloven. De fondsen willen in gesprek blijven met het ministerie om ook in de jaren tot 2026 niet te hoeven korten op pensioenen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post