THEMA

RAAD VAN STATE NOEMT UITSTEL PENSIOENKORTINGEN ONVERANTWOORD

De Raad van State is niet te spreken over het plan om pensioenkortingen uit te stellen. GroenLinks en 50Plus dienden vorig jaar ieder een wetsvoorstel in, waarin zij pleiten voor twee jaar uitstel. Het hoogste adviesorgaan van de regering vindt dit onverantwoord. Dat schrijft FD.

Pensioenkortingen

Eind dit jaar dreigen er kortingen op meer dan anderhalf miljoen pensioenen, omdat de dekkingsgraden van de metaalfondsen PME en PMT al jaren onder de kritische grens van 104,5 procent staan. Het jaar daarop dreigt een nog grotere kortingsgolf van zo’n acht miljoen pensioenen, bij meer dan veertig fondsen, waaronder ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Probleem vooruitschuiven

Volgens de Raad van State is nog eens twee jaar wachten met korten niet meer dan het probleem vooruitschuiven. Dat is onverantwoord na het vele uitstel dat eerdere kabinetten al gaven, schrijft de Raad. ‘Wat  op korte termijn een oplossing lijkt, kan op de langere termijn ingrijpender nadelen tot gevolg hebben.’ Om de pensioenfondsen gezond te maken, zijn volgens de adviseurs verdergaande maatregelen nodig.

Onderhandelingen pensioenstelsel

Tijdens de onderhandelingen met sociale partners over een nieuw pensioenstelsel bood het kabinet aan om de kortingen van tafel te halen. Dat was vooral bedoeld om de overgang naar een nieuw pensioenstelsel makkelijker te maken. Het aanbod werd door minister Koolmees van Sociale Zaken weer ingetrokken toen de onderhandelingen over een pensioenakkoord gestaakt werden. 50Plus en GroenLinks vinden het onbegrijpelijk dat Koolmees de kortingsdreiging als donderwolk boven de onderhandelingen laat hangen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post