THEMA

MILJOENENNOTA GELEKT: VERSOBERING ZELFSTANDIGENAFTREK EERSTE 3 JAAR GECOMPENSEERD

De zelfstandigenaftrek wordt vanaf volgend jaar verlaagd. Het plan is om de aftrek in tien jaar te verlagen van 7.280 naar 5.000 euro. In de eerste drie jaar worden zelfstandigen gecompenseerd, doordat een andere belastingkorting omhoog gaat: de arbeidskorting. Van deze hogere korting profiteren ook mensen in loondienst. Het verschil in belastingdruk op werkenden in loondienst en zzp’ers wordt door de maatregelen kleiner. Hiermee wil het kabinet de groei van het aantal zzp’ers afremmen. Dat schrijft NRC op basis van de gelekte Miljoenennota.

Urencriterium

Als een zelfstandige aan het urencriterium voldoet van 1225 uur per jaar, dan mag hij/zij de zelfstandigenaftrek van de belastbare winst aftrekken. Dit houdt geen rekening met de tariefgroep van het inkomen. Daardoor hoeft de zelfstandige dus minder inkomstenbelasting te betalen.

RB: ‘hapsnap-beleid’

In een recent interview met Nextens stelt Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van het Register Belastingadviseurs dat hij de versobering van de zelfstandigenaftrek hapsnap-beleid vindt. “Veel kleine zelfstandigen zijn van deze aftrek afhankelijk. De aangekondigde beperking raakt hun behoorlijk. Naar mijn mening is dit gewoon een opstap naar volledige afschaffing.”

Startersaftrek verruimen

Schenk pleit ervoor om de startende ondernemer te ontzien in de plannen. “Op dit moment bestaat er een soort toeslag op de zelfstandigenaftrek: de bekende startersaftrek. Als de zelfstandigenaftrek versoberd gaat worden, waarom zou je starters dan niet tegemoet kunnen komen via die toeslag?”

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post