THEMA

BELASTINGDRUK ONDANKS CORONA OMHOOG VOOR KLEINE ONDERNEMERS

Juist nu kleine ondernemers het zwaar hebben vanwege de coronacrisis zien ze een hogere belastingdruk aan de horizon. Dat begrijpen twee grote koepelorganisaties van belastingadviseurs niet. Het Register Belastingadviseurs noemt het teleurstellend en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) vindt de timing van lastenverzwaring vreemd en contraproductief.

Geschikt moment

De zelfstandigen krijgen te maken met een lagere zelfstandigenaftrek. Het vaste bedrag dat zzp'ers van hun winst mogen afhalen zou al volgens eerdere plannen geleidelijk worden afgebouwd van 7500 naar 5000. Op Prinsjesdag maakte het kabinet echter bekend dat de zelfstandigenaftrek naar 3240 euro zal worden teruggebracht. Daarbij zal de afbouw in rapper tempo plaats vinden. De NOB is staat achter de afbouw maar vindt het moment niet geschikt.

Veel mkb-eigenaren zullen vanaf volgend jaar ook meer belasting moeten betalen. Dat komt door de heffing over voordeel uit aandelen. Bijvoorbeeld dividend van bedrijven waar ze meer dan 5% belang in hebben. Die belasting gaat omhoog van 25 procent naar 26,9 procent. RB stelt dat het tarief beter weer terug kan worden gebracht naar 25 procent vanwege de coronacrisis.

Winstbelasting

Daartegenover staat wel een tariefsverlaging in de winstbelasting voor mkb'ers. Die gaat vanaf volgend jaar van 16,5 procent naar 15 procent. Voordelig maar "die winst roomt de overheid weer af door het aanmerkelijk-belangtarief te verhogen”, zegt RB-voorzitter Fons Overwater. Per saldo schiet een ondernemers er dus weinig mee op.

Daarbij zal de andere aangekondigde tegemoetkoming van het kabinet ook weinig helpen stelt Overwater. Het lage tarief van 15% geldt nu nog tot een winst van 200.000 euro. Daarboven betalen ondernemers 25 procent. Die ondergrens gaat omhoog in 2022 naar 395.000 euro. Er kan dus binnen het laagste tarief straks bijna twee keer zoveel winst worden gemaakt.

6 procent

Dat lijkt voordelig ware het niet dat verreweg de meeste mkb-bedrijven geen winst boven de 200.000 per jaar boeken. Slechts 6 procent van alle mkb'ers heeft profijt van het omhoog halen van de ondergrens. “Voor die 6 procent is het fijn”, reageert Overwater. “Maar nog leuker zou het zijn als de rest er ook wat op vooruit gaat door het aanmerkelijkbelangtarief weer op 25 procent te zetten.”

Het aantal faillissementen zal naar verwachting de komende jaren behoorlijk toenemen schrijft ook de NOB. Kredietverzekeraars, maar ook de onderzoeksafdelingen van banken voorspellen dat de golf van faillissementen later dit jaar zal starten maar vooral in 2021 op gang zal komen. Het ING Economisch Bureau hield het afgelopen zomer op een bankroet van 1,5 procent tot 2,5 procent van het totaal in 2021, wat neer zou komen op 6500 tot 10.000 faillissementen, aldus Trouw.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post