THEMA

U BENT DRUKKER DAN OOIT, WAAROM UW KANTOOR TOCH ZOU MOETEN VERANDEREN

“Het gaat nu goed, dus waarom zou ik veranderen?”, is een veelgehoorde vraag aan onze accountmanagers. Trendrapporten, beroepsorganisaties en grote belastingadvies- en accountantskantoren roepen dan wel dat de fiscale sector moet inspelen op de digitale veranderingen. Maar waarom? De Belastingdienst snoept dan misschien wel wat klanten weg door de vooringevulde aangiften, maar de economie draait goed, en er stromen zo weer nieuwe klanten binnen.

“De kantoren hebben het drukker dan ooit”, vertelt Mark van Reeden, Sales Manager bij Nextens. “Ik hoor klanten zelfs zeggen dat ze een stop hebben op nieuwe klanten of erg selectief zijn wie ze als klant erbij nemen.”

Mis de boot niet

Volgens Van Reeden en zijn collega Bart Keijzer, Senior Head of Sales, bestaat de kans dat fiscaal professionals die nu niet aan de slag gaan met automatisering en digitalisering, straks de boot missen. De piek van economische groei is volgens diverse mediaberichten achter ons. Wat als straks een nieuwe recessie aanbreekt? Van Reeden: “Dan gaan de klanten van de fiscaal expert strenger letten op de kosten en de meerwaarde die elke uitgegeven euro oplevert. Bedrijven die wel meegaan met de trends, kunnen hun klanten straks betere service bieden. Zij kunnen efficiënter en goedkoper werken, doordat ze hun processen hebben geautomatiseerd en houden zo meer tijd over voor bijvoorbeeld proactieve advisering.”

Digitalisering en automatisering

Digitalisering is erg breed. Er kan gedacht worden aan het implementeren van verregaande technologische processen, ook wel tax technology genoemd. Maar de eerste stappen zijn een stuk makkelijker. Van Reeden: “Denk bijvoorbeeld aan Scan & Herken, dé tool waarmee invoerwerk geautomatiseerd kan worden. Of het Nextens Klantportaal, waarmee u gemakkelijk kunt communiceren met klanten en tevens aangiften direct kan laten accorderen. Denk ook aan single sign-on, waarmee u met één keer inloggen gelijk in al uw softwarepakketten kunt. Of kijk eens naar de koppelingen die Nextens biedt, met bijvoorbeeld Exact Online. Hiermee kunt u direct de financiële data vanuit Exact Online overbrengen naar Nextens. Op deze eenvoudige manier kunt u zonder typefouten de data overnemen, wat in de dagelijkse praktijk ook zal zorgen voor extra efficiëntie. Dit is met een paar klikken op de knop te regelen.”

Financiële huisarts

“U kunt nog zoveel software hebben, maar wat gaat het verschil maken?”, vraagt Keijzer. “Dat is in mijn ogen toch het contact met de klant. Dat kan de software niet overnemen. Fiscaal experts zouden steeds meer de rol op zich moeten gaan nemen van financiële huisarts. Dat ze precies op de hoogte zijn van wat er speelt bij hun klant.” Van Reeden: “Oftewel het wauw-effect creëren door in de gaten te hebben wanneer er behoefte is aan advies, voordat de klant er zelf om gevraagd heeft. Alles draait tegenwoordig om data, waarmee ook een stukje in de toekomst gekeken kan worden. Veel belastingadviseurs en accountants richten zich echter nog vooral op het verleden met het maken van de aangiften. De experts die de transformatie weten te maken naar continu en proactief adviseren, gaan het straks in mijn ogen het beste doen.”

Fiscaal expert maakt het verschil

Keijzer: “Wij zetten ons ervoor in dat de fiscaal expert zijn werk sneller kan doen, dat zaken efficiënter worden en dat we de expert helpen meer advies te geven op basis van (ingevoerde) data en vakkennis. Maar de chemie tussen de klant en de adviseur, dat kunnen we niet. Daarin maakt de fiscaal expert het verschil.”

28 mei 2019 organiseren we een (gratis) webinar over Tax Technology


Meld u hier aan >>
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post