THEMA

HOEKSTRA WIL GEBRUIK MAKEN VAN EXPERTISE ITALIË IN AANPAK WITWASSEN

Minister van Financiën, Wobke Hoekstra, wil met Italië om de tafel om witwaspraktijken aan te pakken. Italië heeft al jarenlange ervaring op dit gebied vanwege de beruchte Italiaanse maffia. Het is daarom interessant om te weten wat ze in Rome doen om de criminele praktijken aan te pakken zegt de minister.

ING Italia

'Door de ervaringen met de georganiseerde misdaad is Italië langer en op een veel breder front bezig met de aanpak van witwassen', aldus Hoekstra. 'Ik wil daarom met Italië om de tafel voor een betere nationale en internationale aanpak.' De minister sprak met zijn Italiaanse collega Roberto Gualtieri in Rome. Ook aanwezig bij het gesprek waren mensen van de Guardia di Finanza, het gespecialiseerde politiekorps, dat schrijft het FD.

Behalve de aanpak van witwaspraktijken speelt het Italiaanse verbod op het werven van klanten door ING. Of de minister daarover gesproken heeft is nog onduidelijk. Afgelopen voorjaar bleek dat ING het niet door heeft gehad dat oplichters rekeningen bij ING Italia hadden misbruikt. De controle bleek sub-optimaal, zo oordeelde ook Banca d'Italia. Daarop stelde zij vervolgens dat ING geen nieuwe klanten meer mag aannemen.

Internationale aard

De Nederlandse bank moet eerst het toezicht op orde zien te krijgen. Tot nu toe is er nog geen toestemming vanuit Rome. Toezichtdirecteur van De Nederlandsche Bank, Frank Elderson, meldde dat de witwaspraktijken zijn toegenomen de afgelopen tijd. Tijdens de jaarlijkse conferentie van de European Banking Federation zei hij bovendien dat dit niet enkel op nationaal maar ook op internationaal niveau gebeurt.

Vanwege de internationale aard moet volgens Elderson de aanpak ook grensoverschrijdend zijn. Een samenwerking van banken, opsporingsdiensten en aanklagers. En dit alles onder toezicht van een Europees 'mechanisme', aldus Elderson. Hoekstra zal het probleem niet zo snel uit handen geven maar is wel voor een sterkte Europese aanpak. Het is niet alleen een probleem voor de ministers van justitie maar ook voor de ministers van financiën, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post