THEMA

NEDERLAND VOLDOET NIET AAN OESO-BELASTINGAFSPRAKEN

Volgens een evaluatie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling ontbreken er in Nederland regels die voorkomen dat instellingen, tussenpersonen en particulieren de afspraken en procedures voor belastingcontrole en verslaggeving omzeilen.

De afspraken zijn gemaakt over automatische uitwisseling van financiële gegevens, de zogenoemde Common Reporting Standard, tussen meer dan 100 landen. Doel is om belastingontduiking en ontwijking te bestrijden.

Eén belangrijk aspect

De OESO meldt dat Nederland alle wettelijke kaders in principe op orde heeft voor het delen van de gegevens, behalve één belangrijk aspect. Het gebrek aan regels om partijen er van te weerhouden controle en rapportageprocedures te omzeilen. Volgens het FD noemt de OESO dit ”een essentieel onderdeel van het vereiste handhavingskader”.

Regels in aanmaak

De Nederlandse regering heeft in een reactie laten weten dat er al een begin gemaakt is met de gewenste wetgeving. Plan is om dit 1 januari 2022 rond te hebben. De OESO-afspraken zijn dit jaar met meer dan honderd landen gemaakt.

Naast Nederland hebben andere Europese landen zoals België, Duitsland en Zwitserland ook ruimte voor verbetering. Cyprus, Ierland, Luxemburg en Malta doen het daarentegen volgens de OESO erg goed, zo schrijft het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post