THEMA

STAATSSECRETARIS GAAT RULINGS FISCUS TRANSPARANTER MAKEN

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën gaat de afspraken tussen de Belastingdienst en internationale bedrijven nog wat transparanter maken. De bewindsman gaat niet alleen samenvattingen publiceren van de belastingafspraken, maar ook van aanvragen en overleggen met de fiscus die niet tot een belastingruling hebben geleid. Dat schrijft het FD.

Lat gaat omhoog

In november meldde Snel dat de fiscus de lat hoger gaat leggen voor bedrijven die in internationale situaties vooraf zekerheid willen krijgen over hun belastingverplichtingen in Nederland. De staatssecretaris heeft de uitwerking van dit voornemen naar de Tweede Kamer gestuurd.

Vestigingsklimaat

De mogelijkheid van vooroverleg met de Belastingdienst en zekerheid vooraf geldt als een belangrijk onderdeel van het Nederlandse fiscale vestigingsklimaat. De rulingpraktijk heeft echter ook bijgedragen aan het imago van Nederland als doorstroomland waarbij multinationals winstbelasting ontwijken. Snel wil van dit imago af.

Fiscus sluit deur voor belastingontwijking

Snel heeft samenvattingen van vijf fictieve rulings naar de Kamer gestuurd. De samenvattingen bevatten een opsomming van feiten, de fiscale wetgeving die van toepassing is, overwegingen en een conclusie. Aan de hand hiervan wil Snel verduidelijken welke verzoeken om vooroverleg de fiscus vanaf 1 juli afwijst. Hij gaf in november al aan dat de dienst de deur dichthoudt als belastingbesparing in Nederland of het buitenland de enige doorslaggevende reden is voor vooroverleg. Ook brievenbusmaatschappijen hoeven niet meer op medewerking te rekenen. Zekerheid geeft de fiscus evenmin als er landen in het spel zijn die op de Nederlandse of Europese lijst van belastingparadijzen staan.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post