THEMA

VIJF BANKEN GAAN SAMENWERKEN TEGEN WITWASSEN

Nederlandse banken gaan de krachten bundelen in de strijd tegen witwassen. Samen willen ABN Amro, ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank één organisatie oprichten met dat doel. Die organisatie moet alle betalingstransacties gaan monitoren. Andere banken kunnen zich later nog aansluiten bij het initiatief mochten zij dat willen.

Uitdagingen

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaat de vijf banken bijstaan in het project. Het komende half jaar zal worden gebruikt om te onderzoeken of het project haalbaar is. Er moet vooral gekeken worden naar de juridische en technische uitdagingen. Bijvoorbeeld rondom allerlei privacyregels.

Onlangs werd bekend dat in Nederland naar schatting ieder jaar zo'n €16 miljard aan crimineel geld rond gaat. Het grootste deel daarvan is gerelateerd aan drugshandel. Door het combineren van transacties bij verschillende banken kunnen de geldstromen beter in kaart worden gebracht. Volgens de NVB voorzitter zien de banken het als een belangrijke maatschappelijke taak en willen dan ook fors investeren om te helpen het probleem op te lossen., dat schrijft het FD.

Meer prioriteit

De strijd tegen het witwassen heeft onder andere meer prioriteit gekregen vanwege de megaboete van €775 miljoen die ING vorig jaar heeft gekregen. De banken hebben al 6000 medewerkers in dienst voor hun customer-due dilligence- en know-your-customer-afdelingen. En daar moeten nog honderden mensen aan worden toegevoegd.

De nieuwe organisatie gaat Transactie Monitoring Nederland heten. En moet gaan samenwerken met de Financial Intelligence Unit (FIU), het Openbaar Ministerie, de Fiod en de betrokken ministeries. Vorig jaar deden de banken 68.000 meldingen van ongebruikelijke transacties bij de FIU. Daarvan werden er 15.000 door de FIU als verdacht aangemerkt.

Politiek

Afgelopen juli werd een plan van aanpak gepresenteerd tegen witwassen door de ministers van Financiën en Justitie. Daar werd onder meer de concrete maatregel van een verbod op contante betalingen boven de €3000 aangekondigd. Maar ook gaven de bewindslieden gehoor aan de wens van de banken om intensiever samen te kunnen werken bij de screening van klanten en transacties.

'Misdaad mag niet lonen. In Nederland niet, in Europa niet en wereldwijd niet', stelde Grapperhaus twee maanden geleden. Nederland moet wat betreft Grapperhaus internationaal koploper worden bij de aanpak van witwassen, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post