THEMA

DEBAT TUSSEN ACCOUNTANTS EN DE AFM

Vandaag vindt er een debat plaats tussen de Autoriteit Financiële Markten en leden van hun eigen beroepsgroep. Het debat wordt georganiseerd door accountants Endymion Struijs en Antoinette Dijkhuizen. Een opmerkelijk moment gezien de reeks berichten over de slechte verhouding tussen de accountants en de toezichthouder.

Bang voor de AFM

De AFM neemt vrijwel nooit deel aan debatten. Alleen bestuursleden uit de top van de organisatie spreken wel eens in het openbaar. Nu zullen twee afdelingshoofden, Ruud de Hollander en Christine Scheper, respectievelijk hoofd van en manager bij de afdeling kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving deelnemen aan het debat, dat schrijft het FD.

Mede-initiatiefnemer Antoinette Dijkhuizen kreeg van collega's de vraag of ze gek geworden was. Behalve dat dit benadrukt hoe ongebruikelijk een debat met de toezichthouder is kaart de reactie ook aan dat mensen uit de accountancy sector bang zijn voor de AFM. ZO was de verbazing groot toen bleek dat de twee afdelingshoofden eigenlijk 'hele leuke mensen bleken te zijn'.

Twee oorzaken

'Toezichthouders zijn net als accountants ook maar gewoon mensen. Sterker nog, het zijn zelf ook gepassioneerde accountants.' Reden genoeg om de twee partijen bij elkaar te brengen. De slechte onderlinge relatie tussen de AFM en de sector ligt volgens de initiatiefnemers aan een 'angstcultuurtje' en die heeft twee oorzaken. De AFM legt, aangestuurd vanuit Den Haag steeds nieuwe regels en kwaliteitseisen neer bij de accountants. Wat zorgt voor extra druk op een sector die al last heeft van personeelstekorten.

De tweede oorzaak is volgens Struijs en Dijkhuizen dat accountants schuchter zijn. Luidkeels protest komt weinig voor. 'Accountants zijn bang voor gezeur en gaan de discussie uit de weg', zegt Struijs. Daarnaast zijn het doorgaans harde werkers en willen alles heel precies volgens de regels doen.

Eerst eens praten

De groeiende regeldruk op de sector werkt niet mee in de toenadering tussen de twee partijen. En leidt soms zelfs uit tot conflicten die voor de rechter moet worden uitgevochten. Bijvoorbeeld afgelopen juni in de zaak tussen accountants van EY en PwC tegen de AFM. Na volgens de accountants onterecht uitgedeelde boetes. Na een procedure van drie jaar kregen de accountants gelijk.

In die uitspraak raadde de rechter de AFM aan om eerst te praten en dan pas boetes uit te delen. Hier lijkt de toezichthouders naar te hebben geluisterd. De avond is voor de initiatief nemers geslaagd als de AFM wil praten en hopen dat de toezichthouder met hen wil nadenken over de veranderende maatschappelijke rol van de accountant en hoe het hen daarbij kan ondersteunen. Het debat start vanmiddag om vier uur en vindt plaats in het kantoor van Endymion Struijs in de Beurs van Berlage in Amsterdam, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post