THEMA

FISCAAL ADVOCAAT VEROORDEELD TOT CEL- EN WERKSTRAF

Een fiscaal advocaat is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur, omdat hij weigerde informatie te verstrekken aan de Belastingdienst. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald, schrijft Het Parool.

Geheimhoudingsplicht

Volgens zijn advocaat was hij gebonden aan zijn geheimhoudingsplicht en wilde hij zijn cliënten beschermen, maar dat is geen geldige reden volgens de rechter. De man wilde namelijk ook geen gegevens afstaan waar niets over klanten in stond.

Advocaat is fiscus 4 miljoen schuldig

Het Openbaar Ministerie had een jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen drie ondernemingen van de man eiste het OM boetes tot 25.000 euro. De rechtbank legde 10.000 euro op. De vennootschappen van de advocaat zijn de fiscus in totaal 4 miljoen euro schuldig.

FIOD en OM

De fiscus probeerde tevergeefs informatie te krijgen over de ondernemingen, om te onderzoeken of de schulden konden worden ingelopen. Toen de advocaat bleef weigeren, droeg de Belastingdienst de zaak over aan FIOD en OM.

‘Vertrouwen in beroepsgroep geschaad’

De rechtbank tilt zwaar aan de weigering, omdat de beklaagde belastingadviseur én advocaat is. Hij heeft ‘het vertrouwen in zijn beroepsgroep geschaad’, aldus de rechtbank. De advocaat is al eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post