THEMA

OM EIST NEGEN MAANDEN CEL TEGEN KPMG-KOPSTUK

Het OM eist negen maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen voormalig KPMG-kopstuk Jaap van Everdingen. Hij wordt door justitie ervan beschuldigd hoofdverantwoordelijke te zijn voor een vermeende fraude rond het KPMG hoofdkantoor in Amstelveen.

Fiscus voor 13,5 miljoen benadeeld

Bij de bouw en oplevering van het pand zou de fiscus in totaal voor 13,5 miljoen euro zijn benadeeld. KPMG wordt ervan beschuldigd de miljoenenkosten voor het interieur fiscaal onjuist te hebben afgetrokken. De vastgoedpartner van KPMG kreeg daarnaast een hoge vergoeding op basis van valse facturen, betoogt het OM.

KPMG schikte voor 8 miljoen

KPMG heeft de affaire als bedrijf anderhalf jaar geleden al geschikt voor 8 miljoen euro. De accountantsfirma bekende geen schuld, maar beloofde wel beterschap. Van de vier bij de zaak betrokken verdachten is de strafeis tegen Van Everdingen de zwaarste. Hij wordt dan ook gezien als hoofdverantwoordelijke.

Andere strafeisen

Tegen de projectontwikkelaar van het hoofdkantoor van KPMG, Fred Meijer, werd een celstraf van 5 maanden geëist. Oud-financieel directeur Pim Botterman van KPMG hangt een taakstraf van 180 uur boven het hoofd en  tegen Leon Bots, aandeelhouder van Meijer, eiste het OM een taakstraf van 120 uur.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post