THEMA

ONDERZOEK NBA DIRECTEUR DUURT VOORT

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft een korte update gepubliceerd in de zaak rondom de algemeen directeur Harm Mannak. Een onafhankelijk advocatenkantoor is de zaak aan het onderzoeken. Er wordt onder meer gekeken naar mogelijke belangenverstrengeling van de geschorste directeur.

Op schema

Mannak werd afgelopen september geschorst toen bleek dat hij had verzwegen dat hij aandeelhouder was van techbedrijf KeenCorp. Dit tijdens de bemiddeling bij de komst van mede-aandeelhouder Andy Fastow als spreker op een NBA-seminar over fraude. De Amerikaan werd tot celstraf veroordeeld voor zijn participatie in het Enron schandaal, dat schrijft het FD.

Het onderzoek is inmiddels alweer zes weken aan de gang. Maar volgens de beroepsorganisatie loopt het op schema. Het onderzoek wordt uitgevoerd door advocatenkantoor Norton Rose Fulbright. Inhoudelijk laat de NBA niets los. Zorgvuldigheid staat voorop.

NBA Klokkenluiders

Vanuit zowel het belang van NBA als betrokkene dienen de resultaten van het onderzoek te worden afgewacht is te lezen in het bericht. NBA-bestuurslid Jasper van Hoeven is ook gehoord door de onderzoekende advocaten. Van Hoeven hielp Mannak aan zijn functie als interim-directeur van de accountantsclub. Het bestuurslid verdiende destijds zijn geld met het plaatsen van interim-bestuurders. Hij liet het FD weten geen cent te hebben gekregen voor de plaatsing van Mannak.

Al met al is het erg onrustig bij de NBA. Het FD ontving een anonieme brief ondertekend met 'NBA Klokkenluiders'. Waarin bezorgd wordt geschreven over een voorgenomen verkoop van de opleidingstaks van de NBA. Het initiatief van Mannak is stilgelegd vanwege het onderzoek. De NBA kan uiteraard niet reageren op de brief, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post