THEMA

RECHTER OORDEELT: HEFFEN BELASTING BELANGRIJKER DAN PRIVACY

Het belang van het heffen van belasting weegt zwaarder dan de privacy van een museumkaarthouder. De Stichting Museumkaart moet dus gebruikersgegevens van een kaarthouder aan de Belastingdienst verstrekken. Dat oordeelt de rechter in een kort geding.

Belastingfraude

De Belastingdienst wilde de informatie hebben om te bepalen of de kaarthouder wel of niet in Nederland woonde in een bepaalde periode. De vrouw in kwestie zegt dat ze in het buitenland woonde en dus geen belasting hoeft te betalen. De fiscus vermoedt echter dat ze wil in Nederland woonde. De Stichting Museumkaart weigerde de gegevens uit privacyoogpunt te verstrekken.

Geen pasfoto

De Belastingdienst benadrukt tegenover RTL Z dat het niet van alle 1,35 miljoen mensen met een Museumkaart de gegevens opvraagt, maar alleen van deze van fraude verdachte kaarthouder. Volgens de Museumvereniging heeft de Belastingdienst niet aan de informatie, want er stond in die tijd nog geen pasfoto op de kaart en dus geven de bezoekgegevens geen enkele zekerheid over de gebruiker van de kaart en waar zij wel of niet woonde. Iemand anders had de kaart kunnen lenen en gebruiken.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post