THEMA

VOORMALIG BESTUURDER KPMG VRIJGESPROKEN VAN BELASTINGFRAUDE

Jaap van Everdingen, voormalig bestuurder van accountantsbureau KPMG is door de rechtbank van Amsterdam volledig vrijgesproken van fraude. Ook de drie medeverdachten zijn vrijgesproken. De rechtbank oordeelde dat er te weinig aanknopingspunten zijn voor belastingfraude. Ook stelt ze dat er geen sprake is van valsheid in geschrifte. Het OM Heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Eis: negen maanden cel

Het Openbaar Ministerie (OM) had negen maanden cel tegen Van Everdingen geëist in de zaak rond de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen. KPMG zou onjuist aangifte van de vennootschapsbelasting van 2009 tot 2011 hebben gedaan. De kosten voor de inrichting van het nieuwe kantoor zouden onterecht als kostenpost zijn aangemerkt. Ook zou een valse realisatie-overeenkomst voor de bouw van het kantoor zijn opgesteld. De Belastingdienst zou voor 13,5 miljoen euro zijn benadeeld.

Andere bestuurders

Naast Van Everdingen had het OM ook zes maanden gevangenisstraf tegen projectontwikkelaar Fred Meijer geëist, plus een boete van een ton. Tegen de financial controller van KPMG, Pim Botterman, en de zakenpartner van Meijer, Leon Bots, eiste het OM respectievelijk 180 en 120 uur werkstraf.

Onderzoek van vijf jaar

Het fraudeonderzoek duurde vijf jaar en werd een symbool voor alles wat er mis is met het door affaires geplaagde accountancy. Volgens justitie moeten juist accountants het goede voorbeeld geven.

Schikking KPMG

Om strafvervolging te voorkomen heeft KPMG zelf geschikt in 2017. Het accountantskantoor betaalde een boete van 8 miljoen euro en betaalde tevens de vermeende belastingschuld terug. Dat deed het kantoor wel zonder schuld te bekennen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post